Биткойнът е поскъпнал над три пъти от началото на годината

Биткойнът поскъпна в неделя над 3000 долара за пръв път от създаването си, съобщи CNBC. Криптовалутата продължава скоростния си подем тази година, подкрепена от повишено търсене от страна на азиатски инвеститори.

След като миналата седмица се търгуваше в тесни граници, биткойнът се повиши до исторически връх от 3 012,05 долара, показват данни на специализирания уебсайт CoinDesk.

Към 17:10 часа в понеделник българско време биткойнът поевтинява с 6,20% до 2 831,31 долара.

На китайски борси като BTCC цената беше с около 40-60 долара по-висока. Миналата седмица редица големи борси за криптовалути в Китай позволиха на клиентите си да продължат тегленията на биткойни. Те бяха спрени в началото на февруари заради мерки за контрол от страна на Китайската народна банка.

Дигиталната валута поскъпна с над 200% от началото на тази година, а миналата тя се представи по-добре от основни борсови индекси като S&P 500 и Nasdaq. Така от 31 декември до днес биткойн е увеличил стойността си над 3 пъти. Само през юни поскъпването възлиза на 30%.

„Биткойнът се намира в първата година на вероятно многогодишен бичи пазар“, коментира Браян О’Кели, главен изпълнителен директор и основател BKCM. “Разбира се, ще има корекции и дори сривове по пътя, но биткойнът скоро няма да изчезне”, посочва той.

За високото търсене в Азия допринася и фактът, че преди няколко месеца властите в Япония разрешиха ползването на биткойна като законно платежно средство, информи9ра investor.bg.

Освен това председателят на Федералния резерв на САЩ за Минеаполис Нийл Кашкари коментира, че блокчейн технологията, на която се основава биткойнът, има повече потенциал от самия биткойн.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *