Биткойнът отстъпи трайно под 500 долара

Цената на един брой от най-популярното дигитално парично средство – биткойн, отстъпи трайно под ключовата стойност от 500 долара за брой. Основната причина е, че пазарните участници не са склонни да открият нови позиции, оставайки в очакване на следващия катализатор, който ще повлияе на посоката на движение.

Стойността на биткойна, измервана чрез CoinDesk Bitcoin Price, се покачва леко за деня с 0,38% до 477,15 долара.

Bъв вторник цената на криптовалутата спадна до 470,42 долара – най-ниското равнище от 20 август.

В същото време деноминираната в евро цена на биткойна се покачва леко с 0,76% до 363,91 евро на базираната в САЩ борса Kraken Exchange.

Пазарните нагласи към актива са нестабилни в последните седмици. Анализаторите отдават това на редица фактори, включително скорошен доклад на правителството на САЩ, който подчертава рисковете, свързани с виртуалните валути, както и на въвеждането на нови усъвършенствани техники за търговия.

Броят на търговците и участниците на пазара се дължи на неотдавнашния спад на ценовата манипулация от краткосрочните спекуланти, които умишлено изпращаха цените надолу и купуваха ударно при по-ниските нива.

Междувременно анализаторът в Google Анди Лий посочва в нов доклад, че биткойнът притежава потенциал да се превърне във „валутата на интернет“, предава CoinDesk. По думите му това може да се случи, ако криптопарите бъдат регулирани правилно.

„Много от правилата, които се прилагат по отношение на финансовите компании биха могли да се използват за регулиране на биткойна, но само след намиране на златната среда, която позволява на фирмите да се развиват“, отбелязва той.

Биткойнът е в полезрението на Google от 2011 г. насам, когато основателят на Wikileaks Джулиан Асандж се застъпи за технологията в разговор с тогавашния главен изпълнителен директор Ерик Шмид.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *