Биткойнът поевтиня с 18% през уикенда

Биткойнът изгуби почти една пета от стойността си през уикенда, засилвайки опасенията, че инвеститорите губят вяра в криптовалутата, пише CNBC.

Ценaта на актива спадна до най-ниското си равнище от началото на 2014 г. при 290,83 долара в неделя, отстъпвайки с над 18% само през уикенда според базираната в Сингапур борса CoinDesk. Впоследствие стойността се покачи леко, нараствайки през днешния ден до 309,33 долара за брой.

Анализаторите оправдаха отстъплението с редица фактори: мечите сигнали, продължаващите регулаторни опасения, промяна в баланса на предлагането и търсенето и други.

Напоследък редица знакови онлайн търговци започнаха приемането на плащания. В списъка попадат Dell, Expedi и PayPal, които постигнаха споразумения с най-големите платформи за обработка на плащания в биткойни Bitpay, Coinbase и GoCoin.

„Всъщност е много по-трудно да получите биткойни, отколкото да ги похарчите и има някои предположения, че това е причинено от дисбаланса между предлагането и търсенето. Интеграцията с PayPal ще подобри този процес“, заяви Хю Мадън, съосновател на базираната в Хонконг платформа за разплащания с криптовалути ANX.

По думите му някои от по-тежките спадове може да са предизвикани от големи поръчки за продажба от малък брой на инвеститори.

„Ситуацията е, че някои по-отдавнашни инвеститори предприемат действия в момента. Това може да се види от всички обществено достъпни данни за валутата“, добави Мадън.

Биткойнът бе център на медийна истерия през миналата година, след като стойността му нарасна с 8000% от януари до началото на декември. Цената обаче спадна наполовина скоро след това на фона на регулаторните проблеми.

Впоследствие криптовалутата отстъпи от светлината на прожекторите, като изключим кратковременния тежък спад през август, когато цената спадна с 12% за един ден поради опасения по въвеждането на специфичен регламент в в Ню Йорк.

„По-ниската цена едва ли ще възпре инвеститорите“, каза Дейвид Московиц, директор на базираната в Сингапур платформа Coin Republic.

„Мисля, че цената е наистина без значение. Въпреки че хората, които го купуват, за да спекулират, ще са засегнати, когато цената върви надолу, повечето пазарни участници са дългосрочни инвеститори“, каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *