Биткойнът пропадна до под 100 долара

Новините около нашумялата в последните месеци криптовалута биткойн не спират. След като се търгуваше за малко над 800 долара преди две седмици, алтернативното парично средство поевтиня под психологическата граница от 100 долара за брой на една от най-популярните борси – Mt Gox.

Базираната в Токио платформа продължава да има технически проблеми, които не позволяват на голяма част от потребителите ѝ да изтеглят своите средства. Това изпрати цената до равнище от точно 93 долара в разгара на азиатската търговия в петък.

Впоследствие активът се консолидира, постигайки дневен ръст от 6,88 на сто до 118,70 долара малко преди отварянето на сесията в Европа.

Не по подобен начин обаче стои ситуацията в другите две най-големи борси в света – словенската Bitstamp и българската BTC-е. При тях цената на биткойн продължава да поддържа относително стабилни стойности от съответно 579 долара и 560 долара.

Освен технически пречки, алтернативното парично средство продължава да среща и проблеми от част от регулаторните органи по света. Правителствата на Индия, Китай и Русия все още търсят начин да ограничат или дори забранят използването на виртуалната валута. Казусът с Mt Gox може да бъде един добър повод за по-активни действа в тази насока.

„Тъй като трейдърите не могат да получат техните биткойни в Mt Gox точно сега, цената пое надолу. Съществува вероятност и те никога да не успеят да ги изтеглят“, заяви експертът от Wedbush Securities Гил Лурия, цитиран от Businessweek.

Според индивидуалния инвеститор Джаред Кена потребителите на Mt Gox вероятно ще преместят средствата, който успеят да изтеглят, на конкурентни борси, но няма да се изтеглят от пазара.

„В момента, когато Mt Gox се оправи, платформата няма да има добро бъдеще. С Bitstamp и CoinBase на пазара, техните шансове за завръщане сред лидерите са много по-ниски“, посочи трейдърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *