Биткойнът вече е платежно средство в Япония

Криптовалутата, в т.ч. и биткойнът, от днес са официално платежно средство в Япония, предаде ТАСС. В закона за валутната регулация, приет по-рано от парламента, е записано, че криптовалутата изпълнява функция на валута, но официална парична единица е само йената.Редица въпроси, свързани с данъчното облагане и отчитане на операциите при използване на виртуална валута, засега остават нерешени. По данни на изследователския институт „Фуджи каймера“ обемът на използваните криптовалути в Япония възлиза на около 1,67 милиарда долара за 2015 г. Експерти обаче прогнозират, че до 2020 г. показателят ще нарасне десет пъти. За най-перспективен се смята пазарът на мобилни плащания в онлайн магазините, отбелязва ТАСС.

Биткойн е едновременно глобална разплащателна система и валутна единица. Валутата биткойн не се издава и не се гарантира от правителство, организация или компания. Тя се поддържа и защитава от десетки хиляди компютри по света, чиято съвкупна мощ е хиляди пъти по-голяма от изчислителната мощ на Google, Amazon и IBM взети заедно.

Платежните единици биткойн се създават като възнаграждение за извършена изчислителна работа по криптиране, при която потребителите проверяват съществуващите блокове от блоковата верига и създават нови с помощта на изчислителната мощ на компютрите си. За да е легитимен, всеки блок трябва да съдържа доказателство за извършената работа, което подлежи на проверка от другите участници, когато на свой ред получат нов блок за изчисление. Процесът на придобиване чрез изчисления се нарича „добиване“ или „копаене“.

През 2008 г. австралийският компютърен специалист Крейг Стивън Райт, (до 2016 известен под псевдонима Сатоши Накамото) намира решения на някои сложни задачи, нерешени до този момент и споменава за първи път термина биткойн в статия, демонстрираща задълбочени познания в няколко научни дисциплини (математика, криптография, компютърни мрежи и информационни технологии.

През 2009 г. се ражда Биткойн мрежата с пускането на първия клиент на биткойн с отворен код и издаването на първите биткойни. Първоначално биткойн цените се определят от хората в биткойн форумите. Най-сериозната сделка по това време е за пица на стойност 10 000 биткойна. Малко след това е създадена биткойн борсата Mt. Gox. Към януари 2016 на биткойн се падат около 90% от оборота в сегмента на виртуалните валути, изчисляван на 7 млрд. долара.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *