Битът харчи 2/3 от тока у нас

Две трети от електроенергията у нас се използва от битовите потребители. Това показват данните на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), обявени по време на кръгла маса, организирана от индустриалния бизнес в четвъртък.

„Индустрията използва малко ток при по-ниска цена – 108 лева за мегаватчас, докато битът плаща по 146 лева“, обясни Еленко Божков, член на ДКЕВР. Причина за коментара на Божков са постъпилите оплаквания от индустрията заради исканото от държавните АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица-изток 2“ ново увеличение на тока за големите предприятия чрез предоговаряне на вече сключени контракти.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall – цени от 1,20 до 4,80 лева – вече и с SMS

От поскъпването двете централи ще си докарат общо около 3 млн. лв. допълнителни приходи, показват изчисления на бизнеса.

„Не може да се намесвам в действията на дружествата. Сключените договори са търговски и съществуват клаузи, според които контрактите могат да се предоговарят“, коментира икономическият министър Драгомир Стойнев.

Той изтъкна, че ако условията на държавните централи не се харесват на бизнеса, те могат да купуват например зелен ток. От предприятията контрираха, че той е прекалено скъп и биха станали неконкурентоспособни.

Стойнев уточни също така, че цената на тока за бита и дребния бизнес ще остане непроменена през 2014 г.

„Увеличението на тока за индустрията е необходимо на АЕЦ „Козлодуй“ за предстоящата модернизация на блокове 5 и 6 в дружеството, която е ключова за развитието на ядрената енергетика“, каза Стойнев. Модернизацията на централата ще струва близо 400 млн. лева, показват изчисленията на АЕЦ „Козлодуй“.

„Експертите ни са виновни за създалата се ситуация в енергетиката с рязко увеличение на възобновяемите източници, чиято цена е висока. Решение трябва да се търси в новата стратегия, по която се работи“, каза пък Рамадан Аталай, председател на енергийната комисия към парламента.

Междувременно Стойнев обяви, че днес предстоят преговори с турския му колега Танер Йелдъз за изграждането на газовата връзка между България и Турция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *