Би Пи се оплита все повече в Мексиканския залив

Петрол и газ изтичат от запушалката, която „Бритиш петролиъм“ постави върху нефтения кладенец на дъното на Мексиканския залив.Компаниятасъобщава за две изтичания на около три километра от кладенеца Макондо. Едното представлява „бавно образуващ се балон от газ“ под дъното, близо до запушалката. Другото изтичане също се намира близо до „гърлото“ на петролното находище.
Възможно да изтича азот, който понякога се натрупва на дъното в близост до дълбоки подводни петролни залежи, а не природен газ, който би представлявал сигнал, че петролът в запушения кладенец е на път да избие на повърхността, посочи представител на „Бритиш петролиъм“.
Кладенецът може да останезапушен още 24 часа, но същевременно трябва да се наблюдава съвестно за всякакъв знак, че запушалката може да влоши положението. Ако налягането се засили рязко, клапите на запушалката ще бъде отворен незабавно, за да не може петролът да пробие на друго място.
Американското правителство се опасява, че заради запушалката петрол и природен газ могат да избият от друго място, което ще дестабилизира морското дъно. Затова федералните власти искат да изпомпят част от черното гориво на кораби на повърхността. За целта трябва клапите на запушалката да се отворят за няколко дни, за да спадне напрежението, така че да могат да се монтират тръби, които да отвеждат петрола от запушалката до корабите на повърхността. Ако се случи това обаче в залива ще се излеят още милиони литри петрол.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *