Близкият Изток може да остане без вода до 2040 г.

По-голямата част от Близкия изток и части от Африка е много вероятно да се окажат в състояние на „екстремен недостиг“ на водни ресурси до 2040 г., се казва в ново проучване на Института за световните ресурси. Това ще е резултат от комбинация от „промените в климата, икономическото развитие, урбанизацията и нарастването на населението“. WRI са събрали климатични и социално-икономически данни за 167 страни и са подредили в класация водното потребление на всяка от тях, изчислявайки „водния стрес“ – състоянието, когато търсенето на вода надвишава наличното количество – през 2020 г., 2030 г. и 2040 г.

water-fountain-582694_640

Топ шест на най-засегнатите страни – Бахрейн, Кувейт, Катар, Сан Марино, Сингапур и Обединените арабски емирства – са си все същите, но останалата част от топ 10 включва Израел, Палестина, Оман, Йемен и Саудитска Арабия в различните години. „Предвид регионално насилие [в Близкия изток] и политически вълнения, които държат световното внимание, водата може да изглежда по-малковажен проблем,“ казват от WRI в блог пост за изследването.

Ала достъпът до вода може да се окаже фактор, допринасящ за голяма част от политическата и социално-икономическата нестабилност в региона, според WRI. Изследователите се надяват, че проучването ще предостави на инвеститори, политици, фирми и организации солидни прогнози за глобалното водоснабдяване и търсенето на вода на национално ниво.

Други страни, които попадат в категорията „екстремен недостиг на вода“ до 2040 г., включват Испания, Гърция и Турция.

Съединените щати, Китай, Австралия, Индия, Мексико и Перу попадат във втората най-високата категория.

Чили, Естония, Намибия, Ботсвана ще се изправят пред значително увеличение на водния стрес до 2040 г. Постигането на сигурност в бъдещето по отношение на водните ресурси е една от шестте критични цели, които светът трябва да постигне това десетилетие, за да се осигури устойчиво бъдеще, казва WRI по повод новите данни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *