Близо половин милион гърци са напуснали страната от 2008 г.

Най-голям е делът на образованите професионалисти, емигрирали заради кризата

Близо половин милион гърци са напуснали страната в търсене на по-добра реализация в чужбина от 2008 г. Най-голям е делът на образованите професионалисти, емигрирали от страната заради кризата, сочи доклад на централната банка на Гърция, цитиран от англоезичното издание на вестник „Катимерини“.

От 2008 г. напусналите страната гърци са 427 хил. души. Емиграционната вълна е започнала постепенно, като през 2013 г. достига 100 хил. души и расте през 2014 и 2015 г.

Основният мотив на емигрантите е търсенето на работа, тъй като възможностите в Гърция стават оскъдни на фона на безработица над 25%.

Това не е първото масово напускане на страната. През изминалия век подобни тенденции се наблюдават първо между 1903 и 1917 г. и след това между 1960 и 1970 г. Разликата обаче е, че тогава страната напускат нискоквалифицирани работници, а днес това са млади образовани гърци.

„Не е съвпадение, че и вълната емиграция се случва след рецесия, която увеличава пропастта между нашата страна и развитите държави“, казва София Лазарету, икономист в централната банка.

При първата вълна в началото на миналия век гърците са заминавали предимно към САЩ, Австралия, Бразилия и южните африкански държави. През 60-те и 70-те години дестинациите са били основно Германия и Белгия, където те са работели в индустриалния сектор.

Днес гърците, които напускат страната, се насочват към Германия, Великобритания и Обединените Арабски Емирства, сочи докладът на регулатора.

 

 

investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *