Близо 150 хил. са нарушенията на трудовото законодателство за 9 месеца

Общо 147 277 нарушения на трудовото законодателство са констатирани от началото на годината до края на септември при проверки на Главна инспекция по труда (ГИТ), съобщи изпълнителният директор на агенцията Тотю Младенов.

Проверени са 22 897 предприятия от всички икономически дейности със зает в тях персонал общо над един милион души. Над 4500 от проверките са направени вследствие на молби, жалби и сигнали до инспекцията от граждани и синдикати.

В резултат на инспекциите през изминалите девет месеца са изплатени голям брой забавени във времето трудови възнаграждения, различни допълнителни плащания за положен извънреден и нощен труд. След намеса на Главна инспекция по труда са върнати трудови книжки на работници и служители, които са били задържани неправомерно от работодателите, уточни Тотю Младенов.

В 31 икономически области е намалял броят на трудовите злополуки за деветмесечието в сравнение с изминалата година. Това се дължи на нарастване на предприятията, приели програми за отстраняване на риска на работното място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *