Близо 18 хил. чифта фалшиви маратонки Nike хванати във Варна

17 758 чифта дамски и мъжки маратонки Nike са задържани при съвместна акция на полицията и митническия пункт на варненското пристанище

По данни на Агенция Митници маратонките са открити в два контейнера, дошли от Китай с кораба „Римини“.Получател на стоката е българска фирма, а контейнерите са били определени за проверка по метода „анализ на риска“.

По думите на Светлан Савов, началник сектор „Митническо разузнаване и разследване“ в митница Варна, по етикетите на маратонките и на кутиите, в които са открити, става видно, че са произведени във Виетнам, където наистина има лицензирано производство на Nike.

Въпреки че задържаните маратонки са на пръв поглед със сравнително добро качество, проверката е установила, че в периода, отразен на етикетите, във Виетнам не са произвеждани модели с такава цветова гама.

Друга характеристика на стоките, която е предизвикала допълнителни съмнения у митничарите, е острата миризма на нискокачествени лепила – един от отличителните белези на фалшивите маратонки.

Оригиналната стока може да бъде разпозната и по други специфични белези, като формата на стелката, цвета на кутиите…

Ако такова количество маратонки се продаде на европейския пазар, печалбата би била над 2 млн. лева, а загубите за компанията производител – далеч по-големи.

По случая се води проверка от служители на ОДП-Варна.

От АРСИС Консултинг, юридически представител на Найки Интернешънъл за територията на България, е инициирана допълнителна процедура по идентификация на задържаните стоки с цел установяване на техния произход.

След като бъдат направени необходимите експертизи, най-вероятно стоката ще бъде иззета в полза на държавата и унищожена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *