Близо 2,5 милиона българи живеят под прага на бедност

Издръжката на живот на член от четиричленно домакинство – двама възрастни и две деца в края на септември достигна 560,81 лв. или общо са необходими 2 243 лв.

Това съобщи Виолета Иванова, изследовател от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ /ИССИ/. Иванова представи актуалните данни от наблюденията на Института на потребителските цени и издръжката на живот в България.

Близо2,5 милиона българи живеят под прага на бедност(286 лева сега, 300 лева от 2016-а), а половината от българите са с доходи до 560 лева, показва изследването на синдиката.

С общ доход на човек от домакинството от 295 до 561 лева са 48.2 на сто от българите или над 3.5 милиона души. Домакинствата с общ доход над издръжката на живот /560.81 лева/ са 19.5 на сто или около 1 400 000 души.

В България 33.1 на сто от хората живеятв условията на тежко материално лишение, показва изследването. Това са хора, които нямат възможност да си позволят да заплатят сметките си за жилище, да поддържат дома си адекватно отоплен, да посрещнат неочаквани разходи или да си позволят едноседмична почивка извън дома.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров цитира данни на Евростат, според които 40.1 на сто от населението у нас е изложено нариск от бедност и социално изключванепри средно ниво от 24.4 на сто за ЕС.

Изводи от изследването

През третото тримесечие на годинатапродължава низходящият темп на издръжката на животи отново се отчита намаление с 0,2 процента спрямо предходния период на наблюдение, а на годишна база се наблюдава задържане на същото ниво.

Разгледани в динамика тримесечните темпове показват, чедефлацията все още не е устойчиво и трайно преодоляна, макар в началото на годината да се наблюдават някои индикации за възстановяване на инфлацията. Все пак на годишна база се отчитат темпове около и малко над нулата.

Факторите, които оказват влияние за намалението на издръжката на живот са значителниятспад при цените на петрола на световните пазари, поетапното намаление на цените на топлоенергията- средно с 8,8 на сто от началото на годината, низходящата динамика на международните борси и на вътрешните цени на селскостопанските продукти, повлияни от руското ембарго оказват натиск за понижаване на крайните потребителски цени.

В сравнение със септември 2008 година издръжката на живот се е увеличила с 19,1 на сто. За целия период от началото на кризата встойностно изражение общо за четиричленно домакинствотя се е увеличила с 363 лева или средно на човек с около 91 лева.

Ръстът при хранителните стоки е със 17,1 на сто, а при нехранителните стоки с 20,8 на сто. За същия период общият доход на човек от домакинство бележи ръст от 43,7 процента, а реалният ръст е с 27,2 на сто. Все още обаче, размерът на общия доход на човек представлява около две трети от необходимите средства за издръжка на живот.

Това показва, че встойностно изражение общият доход от 401 лева е на изключително ниски ниваи дори при този темп на нарастване, все още не е в състояние да позволи достоен начин на живот.

Делът на хората в тежко материално лишение намалява спрямо 2008 г. с 41.2 на сто, но все още България заема водеща позиция в сравнение с държавите членки на ЕС. След нас са Румъния, Унгария и Гърция, докато средното ниво за ЕС е 8.9 на сто.

Нова линия на бедност

Правителството определи нов размер на линията на бедност за 2016 г. -300 лв., което е с 14 лв. повече в сравнение с настоящата година.

Всяка година Националният статистически институт предоставя данни от изследването си „Наблюдение на домакинските бюджети в Република България”, на база на които се изчислява размерът на линията на бедност.

Линията на бедност се използва като параметър при формирането на социалната политика в областта на доходите и жизненото равнище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *