Близо 40% от руснаците определят себе си като средна класа

Като средна класа се определя 37% от икономически активното население на Русия, показват проучванията на портала Superjob. 40% от всички анкетирани са работници на интелектуалния труд – специалисти, мениджъри, служители, 20% са началници на отдели, 17 на сто са представители на висшия мениджмънт, 7% са ръководители на компании.

74 на сто от респондентите са на възраст от 24 до 45 години, други 35% са по-възрастни от 45 г. Месечни доходи до 25 000 рубли имат 38% от участниците в проучването, със заплата между 35 000 и 45 000 рубли са 40% от анкетираните, голям е и делът на хората с доходи от над 45 000 рубли (около 1850 лева – б. р.)

По данни на Световната банка, за 10 години делът на средната класа в Русия се е увеличил с 35 на сто, а нивото на бедност е намаляло от 35% на 10%, благодарение на увеличението на трудовите доходи и пенсиите. В групата на средната класа Световната банка отнася домакинствата, където средното потребление започва от 10 долара на ден.

Междувременно стана ясно, че американската средна класа, която дълги години бе най-заможната в света, е отстъпила първото място на Канада. Експертите на Центъра за обработка на данните за доходите в Люксембург (Luxembourg Income Study) са сравнили приходите на семействата от 20 страни, сред които САЩ, Канада и страните от Западна Европа за период от 35 години. Един от основните показатели, по които специалистите са направили сравнението, е семейният доход след плащане на данъците. При изчислението му експертите са взели предвид различни източници на доходи – работна заплата, рента, социални придобивки, и са извадили сумите на преките данъци.

Според изследването, публикувано от Ню Йорк Таймс, доходите на канадската средна класа се изравняват с тези на американската през 2010 г., а след това ги изпреварват.

Преди 4 г. средните доходи на глава от населението в двете страни са били около $18,7 000. В държавите от Западна Европа средната класа е още по-малко обезпечена, отколкото в Съединените щати, но през последните години разликите значително се стопяват, особено в страни като Великобритания, Швеция и Холандия.

Твърдението, че доходът на средния американец е по-голям, отколкото при средната класа в други страни, не съответства на действителността. През 1960 г., 1980 и 1990 г. действително сме били по-богати, но сега вече това не е така, заявява професорът по икономика в Харвардския университет Лоурънс Катц.

Тези изменения авторите на проучването обясняват с три основни фактора – по-бавното развитие в сферата на образованието и по-затруднения достъп до образование в САЩ, по-неравномерното разпределение на доходите на американците и по-агресивния подход на канадското и европейските правителства към повишение на работните заплати.

Средната класа в САЩ и по-бедните слоеве от населението получават по-малък дял от общите приходи, показват резултатите от проучването. Топ мениджърите в Америка печелят повече, отколкото в другите развити страни, а в същото време минималната работна заплата е по-ниска.

Богатите американци плащат по-малко данъци, отколкото хората с подобни доходи в други страни, се казва още в резултатите от изследването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *