Близо 5 млрд. души имат мобилни телефони

Световният пазар на мобилни телефони практически достигна точката на насищане и ръстът оттук насетне ще се ограничи до едноцифрени стойности, според анализаторската компания Forrester Research.

Броят на потребителите на мобилни устройства се очаква да нарасне от 4,8 млрд. през 2016 г. до 4,9 млрд. през настоящата година, а към 2022 г. да превиши 5,5 млрд. души, прогнозира Forrester Research.

Потребителите на смартфони, в частност, ще възлязат на 2,8 млрд. души през 2017 г., а 1 млрд. души ще ползват по-опростени устройства, или т.нар. „feature phone”. След пет години степента на проникване на смартфоните в глобален мащаб ще достигне 67%, или три пъти повече отколкото през 2013 г. (21%). Около 3,8 млрд. души в света ще ползват смартфони през 2022 г., докато притежателите на „feature phone” ще намалеят до 433 млн.

Пазарът на таблети продължава да страда от „канибализация” – делът на тези устройства е „изяждан” от т.нар. фаблети, или смартфони с големи екрани. Тенденцията е особено отчетлива в Китай, Индия, Индонезия и Африка, където смартфоните се явяват основно устройство за достъп до интернет, информира technews.bg.

Хората предпочитат големи смартфони, тъй като с тяхна помощ по-удобно могат да гледат видео и да общуват в социални мрежи. Популярността на фаблетите се дължи и на спада в цените, наложен от китайските производители.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *