„Блумбърг“: Румъния е с най-висок растеж в Европа през второто тримесечие

Икономиката на Румъния е с най-висок ръст в целия Европейски съюз през второто тримесечие, смятат експерти, анкетирани от агенция „Блумбръг“. Румънската икономика е нараснала с 4.8%, а голям ръст има и при Полша, Чехия и Унгария.

Причина за ръста на румънската икономика е потребителският бум, свързан с рязкото увеличение на търговията на дребно, последвало намаляването на данъци, пише агенцията.

Икономистите предполагат, че общо средният ръст на БВП на ЕС през второто тримесечие е 1.3%. Освен в Румъния те прогнозират и значителен ръст в Полша (3.6%), Чехия (3.4%) и Унгария (3.2%). Официалните данни за БВП за второто тримесечие ще бъдат публикувани в петък, 14 август.

През юли източноевропейските валути поскъпнаха спрямо еврото. Според „Блумбърг“ сред 24 валути на развиващи се държави унгарският форинт е поскъпнял спрямо еврото с 2.6%, румънската лея – с 1.6%, а полската злота – с 1.2%.

Скокът на потреблението в Източна Европа е породен от ниската инфлация, голямата заетост, ниските данъци и ниската цена на кредита. Има обаче и рискове – например, че повече от половината износ на много източноевропейски държави е за еврозоната.

Според икономиста Дейниъл Хюит от Barclays, ако икономическият ръст в еврозоната се увеличи, то растежът на Централна и Източна Европа може да се задържи на това равнище, но ако еврозоната се забави, то това ще бъде последвано от забавяне и в източната част на континента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *