Блумбърг: Ръстът на заплати в БГ разкрива сивата икономика

Заплатите в България се повишават с най-висока скорост в Европейския съюз, от което в никакъв случай работниците не са сред най-печелившите.Това сочи анализ на агенция „Блумбърг“ от днес, като се позовава на официалната статистика.

След като десетилетия българските компании плащаха на служителите си колкото е възможно по-малко, правителството удвои минималните трудови възнаграждения откакто през 2007-а страната стана член на ЕС, принуждавайки бизнеса да качи официалните заплати.

Тези мерки повишават приходите в бюджета от данъците върху доходите на най-бедната по размер на БВП на глава от населението държава от общността (45% от средния за ЕС), която се бори и с още един бич -сенчестата икономика, оценявана на около една трета от официалния й размер, пишат от агенция „Блумбърг“, цитирана от „Фокус“ и banker.bg.

Стратегията на българския кабинет увеличава приходите цялостно, като средната месечна заплата се е покачила до 868 лв. през юни от 802 лв. година по-рано. По този начин ръстът на заплатите спрямо инфлацията ще бъде водещ за ЕС – 4,6% за тази година, според базирана във Филаделфия консултанска фирма за човешки ресурси „Хей груп“.

На второ място в оценката на щатската компания е Румъния с 3.25% ръст на заплащането, на трето с 3% е Литва, на четвърто с почти еднакъв подем от грубо 2.75% са Полша и Унгария и на шесто – Италия и Гърция с 2.5% годишен ръст. Най-малко – с грубо 0.8% ще е повишението на заплатите във Великобритания.

В прогнозата на „Хей груп“ не са включени Хърватия, Малта и Словения.

Според икономиста Георги Ангелов от „Отворено общество“ повишението на минималните заплати и на минималните прагове на социалните осигуровки принуждава бизнеса да извади на светло част от дейността си, защото ще трябва да декларира по-голям дял от реалните възнаграждения, които дава.

Ако плащам на работник 1000 лв. месечно и декларирам само 200, и минималната заплата стане 400 лв., аз ще трябва да декларирам 400, казва Георги Ангелов. В проучване, публикувано през 2012-а, Фридрих Шнайдер от университета „Йохан Кеплер“ в Линц и Андреас Бюн от университета в Утрехт, сенчестата икономика на България е 35% от БВП срещу 9% в САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *