БНБ даде лицензи на Банксервиз и Борика

“Банксервиз” АД, гр. София и “Банкова организация за разплащания с използване на карти (БОРИКА)” АД, гр. София получиха днес лицензи за извършване на дейност на територията на България като системни оператори на платежна система, съобщиха от БНБ.

Изискването за лицензиране на дейностите по опериране на платежни системи бе въведено със Закона за паричните преводи, електронните платежни инструменти и платежните системи.

Лицензът на „Банксервиз” се отнася до извършване на дейност на територията на страната като системен оператор на платежна система за обслужване на клиентски преводи, предназначени за изпълнение в определен момент, по-известна като БИСЕРА, която приема и обработва с вальора на системния ден на Системата за брутен сетълмент в реално време (RINGS) нареждания на стойност под 100 000 лева, изпратени от банките към системата.

Операторът по предварително определен график подава в RINGS заявка за сетълмент на получените резултати от преизчисляване на многостранна основа на взаимните задължения на участниците в системата, като изпраща до всеки от тях информация за резултатите от сетълмента на изпълнените чрез нея преводи.

Лицензът на „БОРИКА” е за системен оператор на платежна система за обслужване на плащания по операции с банкови карти на територията на страната, която събира и систематизира информация за междубанкови плащания по операции у нас с банкови карти, издадени от местни банки. След това получената информация се обработва и по предварително определен график подава в RINGS заявка за сетълмент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *