БНБ: Домакинствата спестяват средно по 7% от дохода си

Търсенето на дългосрочен ресурс от банките и политиката на Европейската централна банка на поредица от повишения на основаната лихва в еврозоната правят по-изгодни условията по депозитите, става ясно от последното издание на „Икономически преглед“ на БНБ.

В предишния брой на същото издание анализаторите от централната банка посочиха, че финансирането от банките майки на местните институции поддържа ниски лихвите по влоговете.

Очевидно обаче паричната политика на ЕЦБ от поредицата повишения на официалните лихвени проценти през миналата година и през 2007 г. са оказали влияние върху цената на получавания от чужбина ресурс, а следователно и върху лихвите по депозитите в България, които са алтернатива на ползването на средства от централите.

Освен това поради необходимостта от привличане на дългосрочен ресурс търговските банки представят по-изгодни условия на своите клиенти, като в последно време се наблюдава засилено предлагане на т.нар. депозити с нарастваща лихва, при които лихвените проценти нарастват с продължителността на депозита, посочват още от анализаторите от БНБ.

Такива депозити действително предлагат все повече банки – Пощенска, ОББ, ПИБ и др.

От централната банка са изчислили още, че в резултат на действието на всички тези фактори средните лихвени проценти по срочните депозити в левове, евро и долари към края на първото тримесечие са се повишили съответно до 4.11%, 3.01% и 3.74%.

Част от това увеличение обаче идва и от промяна в методологията на отчитане. Така например от началото на тази година лихвените проценти по срочните депозити, които автоматично се продължават след изтичане на договорения срок, не се включват с обхвата на статистиката.

Данните от наблюдението на БНБ върху домакинствата показват още, че те поддържат сравнително устойчива норма на спестяване, надвишаваща средно 7% от дохода им.

От друга страна, според паричната статистика на БНБ от средата на 2006 г. е започнало формирането на тенденция към по-бързо нарастване на депозитите на домакинствата спрямо увеличението на получените от тях кредити, в резултат на което нараства значението на домакинствата като нетен кредитор на банковата система.

Въпреки увеличаващите се инвестиции в недвижимо имущество и нарастващото търсене на алтернативни форми на спестяване депозитите в страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) ще отбележат силен ръст от около 17% за годината.

Това прогнозират в тримесечния си доклад за развитието на региона анализаторите от „Уникредит груп“. Според техните изчисления това означава, че в абсолютно изражение в края на 2007 г. депозитната база в страните от ЦИЕ ще се увеличи с 915.8 млрд. евро.

Като причина за нарастването от „Уникредит“ посочват стабилните печалби в корпоративния сектор и умереното увеличение на доходите на домакинствата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *