БНБ: Кредитирането ще се забави

Кредитната активност на банките в България ще продължи да се забавя през следващите месеци, прогнозира последният доклад на Българската народна банка. Според институцията към края на годината се очаква темпът на растеж на кредитите да достигне до 40% спрямо година по-рано.
Според доклада покачващата се цена на привлечените ресурси ще продължи да оказва натиск за повишаване на лихвените проценти по кредитите. От друга стра силната конкуренция при предлагането на кредити ще бъде фактор, който ще ограничава това влияние.
Положителното от това забавяне ще бъде ограничаването на инфлацията. Анализаторите смятат, че темповете на поскъпване ще започнат да се забавят от втората половина на 2008 г. До края на годината те очакват тази тенденция да продължи, като понижаването на международните цени на горивата и на основни суровини и материали допълнително ще движи цените в посока надолу. Единственото им притеснение е свързано с предстоящото поскъпване на природния газ, което ще засегне цялата икономика.
ipo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *