БНБ наказа банките заради Пощенска

Агресивната политика при кредитите за граждани на „Пощенска банка“ е неназованата причина БНБ да сложи отново тежкия ярем на българските трезори.

Наред с щедрото раздаване на пари под формата на потребителски и жилищни заеми българското поделение на водещата гръцка финансова група „Eurobank EFG“ прехвърля голяма част от тях на трезора майка и така регулира риска си.

За подобно прегрешение преди две-три години, именно на „Пощенска банка“, БНБ въведе първите рестрикции над родните трезори. И сега тази финансова еквилибристика се практикува редовно по изпитаната рецепта.

Неслучайно експертите прогнозират, че най-силно ще пострадат трезорите с по-голямо българско участие и тези, които нямат толкова силен финансов гръб в чужбина.

По данни на БНБ за първите три месеца на годината банката е раздала близо 700 млн. лв. под формата на жилищни и потребителски кредити за граждани. За сравнение сочената също като фаворит в агресивното кредитиране „Райфайзенбанк“ е отпуснала едва 390 млн. лв.

Не може да се отрече, че преди тях в този списък са други две банки с чуждестранно участие, но те традиционно са лидери в банкирането на дребно. Заради ръст на заемите, близък до 50%, преди седмица БНБ реши да „замрази“ част от парите на банките.

Те ще внасят като минимални резерви 12% от депозитите си, а не както досега – 8 на сто. Рестрикцията влиза в сила от 1 септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *