БНБ одобри новите директори на Общинска банка

Ангел Геков, Петър Джелепов, Борислав Чиликов и Владимир Котларски са новите членове на управителния съвет на Общинска банка след смяната в собствеността й. Първите трима ще са изпълнителни директори, а Котларски – само член на управителния съвет.

От доскорошния мениджмънт на банката – петима души с председател на УС Сашо Чакалски, остава само Николай Колев. Другите сменени са Чакалски, Людмила Василева, Лидия Станкова и Иванка Попова. Ангел Геков е работил със Сашо Чакалски заедно в Българска банка за развитие (ББР).

Новите мениджъри

Имената им са в регистъра на БНБ за одобренията по наредба 20 за членове на мениджмънта на кредитна институция, които централната банка издава според квалификация, образование, професионален опит и прочее изисквания. Одобренията са с дата 15 февруари 2018 г. В регистъра на БНБ с дата 29 януари 2018 г. името на Борислав Чиликов е вписано и с одобрение за член на управителния съвет на ББР. Одобренията и от двете дати стават видими в актуализирането на регистъра на 21 февруари 2018 г. До започването си в Общинска банка Чиликов беше регионален мениджър за София на Сибанк (която се вля в ОББ в началото на февруари). Името на Чиликов се споменаваше в банковия сектор в края на януари като очакван изпълнителен директор на ББР.

За мениджърските рокади в Общинска банка стана ясно почти веднага след получаването на всички разрешения за сделката и подписването на договора в средата на януари, въпреки че новият собственик беше декларирал пред БНБ, че ще продължи да работи със съществуващия екип. Потърсен за коментар на информацията, че е готвен за шеф на Общинска банка в края на януари, Ангел Геков посочи пред „Капитал“, че това са спекулации.

Бързата сделка

За тази сделка всички процедури и разрешения – от обявяването на старта на продажбата до финализирането й, се случиха в рамките на малко повече от три месеца (от октомври 2017 г. до началото на януари 2018 г.). В края на миналата година в рамките на десетина дни сделката и купувачът бяха одобрени от Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции, Комисията за защита на конкуренцията и Столичния общински съвет. След това на 10 януари дойде одобрението на купувача от БНБ, а два дни по-късно и подписването на договора.

Според заявеното новият собственик в Общинска банка е лихтенщайнското дружество за управление на активи CAIAC Fund Management чрез структурирания от него алтернативен фонд Novito Opportunities. Парите обаче идват от българската петролна компания „Инса ойл“, собственост на Георги Самуилов. Тя е дала 46 млн. лв. за покупката на дела Столичната община в банката, но формално няма право на глас според обявеното от БНБ, информира в.Капитал.

Скоростното случване на сделката за Общинска банка насочва към силен политически гръб на новия собственик и че зад лихтенщайнския акционер се крият други интереси. Бързото ориентиране към местни банкери (особено след като в управата не влизат и представители на CAIAC) също може да се разглежда като знак, че и реалният собственик е местно лице. Тази комбинацията засилва опасенията, че Общинска банка може да се превърне в ново КТБ.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *