БНБ отменя кредитните тавани

БНБ отменя кредитните тавани

Решението е взето в хода на разговорите с мисията на МВФ у нас и влиза в сила от Нова година, съобщава ИнфоКредит

27.10.2006

Българската народна банка (БНБ) реши да отмени напълно административните ограничения върху темповете на нарастване на кредитите, съобщиха от банката.

Решението е взето в хода на разговорите с мисията на Международния валутен фонд (МВФ).

От юни 2006 г. БНБ започна постепенно да отменя действащите в момента административни ограничения (т. нар. кредитни тавани), контролиращи темповете на нарастване на кредитите, припомнят от банката.

Още при въвеждането на допълнителните задължителни минимални резерви централната банка изрично подчерта, че тези мерки са временни и могат да са ефективни само за ограничен период от време.

Тъй като те вече постигнаха целите си по отношение на стабилността на банковия сектор, БНБ ще отмени действащите ограничения от 1 януари 2007 г., се посочва в съобщението.

В допълнение, с цел по-точно измерване на кредитния риск, при кредитите за населението срокът за прекласификация на проблемните кредити в групата на редовните, в случай че отговарят на критериите за такива, ще бъде намален от шест месеца на три месеца.

Същевременно централната банка ще запази строги надзорните изисквания, допълват от БНБ.

Както и досега действията й ще бъдат насочени към постигането на умерен и устойчив растеж на банковите кредити в рамките на 20% годишно.

В случай че темповете на растеж на кредитите се ускорят и надхвърлят тези рамки, БНБ си запазва правото да приложи допълнителни адекватни мерки.

ИнфоКредит

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *