БНБ отпуска юздите на банките

БНБ отпуска юздите на банките

БНБ леко отпуска ограниченията върху банките, наложени преди време заради засиленото кредитиране. Трезорите вече ще внасят по-малки задължителни минимални резерви, реши вчера Управителният съвет на Централната банка, като прие промени в Наредба 21. Те ще влязат в сила от 4 август. От тази дата се отменя прогресивната скала на допълнителните резерви, които банките поддържат в БНБ при растеж на кредитния си портфейл, по-голям от заложеното в наредбата. Според новата мярка при надвишение на ръста, опоменат в наредбата, трезорите ще внасят като резерви двойния размер на абсолютната сума на надвишението. Досега този размер беше четворен.

Още при въвеждането на мярката преди година от БНБ изрично подчертаха, че тя е временна. Резултатите показват, че ефективността на това ограничение намалява и се създават допълнителни разходи за банките, аргументираха се от БНБ. Промяната бе договорена и с мисията на Международния валутен фонд преди месец.

Управителният съвет на Централната банка промени и Наредба 22 за кредитния регистър. Трезорите вече ще подават в базата с данни и информация за кредитите, дължими към трети лица (които са обслужвани от самите банки). Промяната влиза в сила от 1 август.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *