БНБ очаква плавният спад на лихвите по кредитите да продължи

Минимално намаление на лихвите по депозитите, продължаване на плавния спад на лихвите по кредитите през първото полугодие, бавно повишение на растежа на кредитите за фирми и запазване на тенденцията за свиване на понижението на заемите за домакинствата. Това са част от прогнозите на БНБ в последното издание на „Икономически преглед“.

Банките от своя страна очакват през първото тримесечие на годината да се повиши търсенето главно на потребителски и жилищни кредити и в по-малка степен – на заеми от предприятията. Очакванията на банките са да се запазят кредитните стандарти при потребителските заеми, а слабо да бъдат облекчени тези за предприятия и за жилищните кредити. Това става ясно от анкетата за кредитната дейност на банките, която БНБ прави всяко тримесечие.

Цената и кредитите

Очакванията за намалението на лихвите по депозитите, които принципно водят след себе си и спад на цената на кредитите (те са основен ресурс за финансиране на кредитната дейност на банките – бел. ред.) са на база високата ликвидност на банковата система и сравнително слабото търсене на заеми. Тази тенденция може да бъде преустановена при евентуалното настъпване на нов възходящ лихвен цикъл в паричната политика на водещите централни банки, посочват от БНБ.

От своя страна именно спадът в цената на банковия ресурс ще е с определящо значение за намалението на лихвите по кредитите. Другите фактори, действащи в тази посока, са високата ликвидност на банките и продължаващото нарастване на привлечените средства в банковата система, се казва още в изданието.

От централната банка очакват и постепенно засилване на икономическата активност в страната. Ако то се случи, очакванията им са през първата половина на 2014 г. растежът на кредитите за предприятия бавно да се повишава, тъй като търсенето на кредити от страна на фирмите би се увеличило. При домакинствата прогнозите са очерталата се тенденция към постепенно свиване на спада на кредитите да продължи.

Увеличено търсене

Резултатите от анкетата за кредитната дейност на банките за октомври-декември миналата година показва, че за второ поредно тримесечие има нарастване на търсенето на кредити от предприятията – както за оборотни средства, така и за инвестиционни цели. През четвъртото тримесечие търсенето на жилищни кредити от домакинствата леко се е повишило спрямо предходното, когато е имало спад. При потребителските заеми също е имало увеличение на търсенето, но с по-бавни темпове в сравнение с предходния период.

През последното тримесечие банките леко са облекчили кредитните си стандарти по заеми за предприятия и слабо са ги затегнали за потребителските и жилищните. Като фактори, допринесли за облекчаване на кредитната политика, банките са посочили нарастването на обема и намалението на цената на привлечения ресурс, конкуренцията в сектора и спада в доходността от алтернативни инвестиции.

Данък „лихва“

Намаляването на данъка върху доходите от лихви по депозити от 10% на 8% от началото на тази година може да обърне тенденцията от края на 2012 г. за намаление на срочните депозити (с договорен матуритет), се казва още в „Икономически преглед“. Започналата през четвъртото тримесечие на 2012 г. тенденция към промяна в структурата по вид и матуритет на депозитите на домакинствата именно заради въвеждането на данъка се запазва до края на миналата година. През този период нарастват безсрочни влогове, спестовни сметки и прочее (т.нар. депозити, договорени за ползване след предизвестие) и овърнайт депозити.

Промените в предпочитанията на домакинствата за спестяване с цел да избегнат начисляването на данък върху дохода им от лихви оказаха влияние върху лихвената политика на банките за различните видове депозити. Те започнаха да предлагат по-високи лихви по безсрочни и спестовни сметки и по-ниски за срочни депозити. От БНБ посочват, че лихвените проценти по овърнайт депозити са се увеличили с 34 базисни точки през 2013 г., а по безсрочните – с 25 б.т.

За същия период тези по срочни депозити са спаднали с 65 б.т. Очакванията са и през първите две тримесечия на годината наблюдаваните изменения в структурата на депозитите на домакинствата да продължат, но темповете на растеж на безсрочните влогове и овърнайт депозитите постепенно да се забавят. Към декември 2013 г. среднопретегленият лихвен процент по депозитите е бил 3.09% при 3.91% в края на 2012 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *