БНБ прогнозира забавен ръст на потребление при домакинствата

БНБ прогнозира положителен приток на външни финансови ресурси към България през първото полугодие на 2009 г. Това се казва в анализа на тенденциите за развитие на икономиката ни, публикуван от централната банка. Запазва се притокът на чужди капитали към България от септември 2008 г. до януари 2009 г.

Очакванията по отношение на инфлацията е да продължи да се забавя, както през последните месеци на 2008 г. От централната банка коментират, че това се дължи на силното поевтиняване на горивата и на производствените среди.

В същото време предприятията все по-трудно ще реализират продукцията си, смятат още от БНБ. Ще бъде забавен и ръстът на потреблението при домакинствата.

Въпреки че минималните валутни резерви на банките бяха снижени до седем процента и по този начин се осигури по-голяма ликвидност на банките, най-вероятно няма да се стигне до повишаване на кредитирането.

Притокът на чуждестранни капитали към страната ни се запазва висок за периода януари – ноември 2008 г. Излишъкът по финансовата сметка на платежния баланс от 10,9 млрд. евро е резултат на привлечените преки чуждестранни инвестиции в размер на 5,27 млрд. евро и други фактори. Международните валутни резерви на БНБ достигат до 12,713 млрд. евро в края на миналата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *