БНБ прогнозира нов спад на лихвите

Българската народна банка очаква лихвите по депозитите и кредитите да продължат да се понижават през цялата първа половина на 2015 г.

В тримесечния си икономически преглед, публикуван днес, БНБ прогнозира низходяща динамика на лихвите в България, обусловена отвисоката ликвидност на банковата система, сравнително ниското търсене на банкови кредити и паричната политика на ЕЦБ.

Очаква се тези фактори да продължат да оказват влияние и лихвените проценти и срочните депозити да запазят тенденцията си на спад, в резултат на което и кредитите да поевтинеят.

Вътрешното търсене на заеми ще бъде ограничено от по-слабия интерес от публичния сектор през първото тримесечие на 2015 г. и ще отбележи известно възстановяване през второто тримесечие поради нарастване на разходите на правителството.

Според БНБ това ще доведе до задържане на реалния темп на растеж на брутния вътрешен продукт през първото тримесечие на 2015 г. близо до нивата от третото тримесечие на 2014 г., след което той се ускори,

От БНБ прогнозират, че през първата половина на 2015 г. инфлацията ще остане отрицателна, но с тенденция към слабо забавяне на темпа на спад на потребителските цени, който ще бъде движен главно от поевтиняването на петрола и горивата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *