БНБ публикува регистри на платежните институции

БНБ /Българската народна банка/ съгласно разпоредбите на Закона за платежните услуги и платежните системи води публични регистри на операторите на платежни системи с окончателност на сетълмента и на лицензираните от Националната банка платежни институции и дружества за електронни пари, както и на техните клонове и представители.

Съгласно разпоредбите на Наредба № 16 от 16 юли 2009 г. за лицензиране на платежните институции, дружествата за електронни пари и операторите на платежни системи, БНБ води публични регистри на платежните институции и дружествата за електронни пари от други държави членки, както и на техни клонове и представители, които извършват дейност на територията на Република България.

Последователно във времето на последните месеци и дни са публикувани Регистър на операторите на платежни системи и на участниците в тях, Публичен регистър на лицензираните платежни институции, както и на техните клонове и представители по чл. 17 от  Закона за платежните услуги и платежните системи /ЗПУПС/,  Публичен регистър на лицензираните дружества за електронни пари, както и на техните клонове и представители по чл. 17 от ЗПУПС, Публичен регистър на платежни институции, лицензирани в други държави членки, които предоставят платежни услуги на територията на Република България по чл. 7 от Наредба № 16 на БНБ и Публичен регистър на дружества за електронни пари, лицензирани в други държави членки, които извършват дейност по издаване, разпространение и обратно изкупуване на електронни пари, включително и изпълнение на платежни услуги на територията на Република България по чл. 39 от Наредба № 16 на БНБ.

Тези разпоредби са задължителни според изискванията на закона и да отговярят на условията за прозрачност и съпоставимост на таксите, начислявани на потребителите по платежните сметки, прехвърлянето на платежни сметки в рамките на страната и улесняването на потребителите при трансгранично откриване на платежни сметки в рамките на Европейския съюз.

Доставчици на платежни услуги по смисъла на този закон са банки по Закона за кредитните институции, дружества за електронни пари, платежни институции, Европейската централна банка и националните централни банки на държавите членки, когато не действат в качеството си на органи на парична политика или на органи, осъществяващи публичноправни функции. Българската народна банка е онзи държавен орган, който  издава лиценз за извършване на дейност като платежна институция, когато седалището на заявителя е в Република България.
Действащата Наредба No 16 се отнася за лицензиране на платежните институции, дружествата за електронни пари и операторите на платежни системи. С нея се определят условията и редът за издаване на лиценз и за извършване на дейност като платежна институция и дружество за електронни пари, условията и редът за издаване на лиценз и за извършване на дейност като оператор на платежна система, както и изискванията към предоставяните в БНБ отчети от доставчиците на платежни услуги, операторите и участниците в платежни системи.
Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *