БНБ: Резултатите от стрес теста не налагат подкрепа с ресурси от бюджета

Днес Управителният съвет на БНБ прие резултатите от прегледа на качеството на активите и стрес теста на банките в България, обобщени от международната консултантска компания Делойт.

Това бе оповестено чрез видеообращение на гуверньора на БНБ Димитър Радев, публикувано на сайта на националната банка. В него той подчерта, че основната цел на прегледа бе да се даде задълбочена и независима оценка на банките и банковата система като цяло. Това е безпрецедентна по своите мащаби инициатива в банковата история на страната, в която под ръководството на БНБ са били  пряко ангажирани над 900 експерти, включително представители на най-реномираните международни одитни компании.

В събота, съгласно предварително обявения график,  ще бъдат оповестени подробните резултати за цялата банкова система и поотделно за всяка банка. БНБ ще предостави отговор на всеки поставен конкретен въпрос, свързан с тези резултати след тяхното оповестяване.

Провеждането на прегледа и стрес теста са били възложени на БНБ със закон и произтичат от Националната програма за реформи на правителството. На това основание се предоставя доклада с резултатите на министъра на финансите, а в понеделник ще бъде депозира и в парламента.

Основните заключения на Управителния съвет от прегледа и стрес теста са са главно три:

Банковата система на страната е стабилна. Основният показател за финансова устойчивост на банките, измерен като съотношение между базов собствен капитал и рисково претеглени активи, е значително над минималните регулаторни изисквания на системно ниво, а също така и над средните равнища за европейските банки, отчетени при наскоро приключилия европейски стрес тест.

 – Капиталовата адекватност на всяка една банка, след прегледа на качеството на нейните активи, остава над минималните регулаторни изисквания. Разбира се, индивидуалните данни варират спрямо посочените осреднени числа. В зависимост от това са изготвени мерки, които за някои банки предвиждат поддържане на съществуващите капиталови буфери, докато за други са насочени към увеличаване на капиталовите буфери и намаляване на рисковите експозиции.

–  Резултатите от прегледа не налагат публична подкрепа на банките с ресурси, финансирани от държавния бюджет. Мерките за поддържане и подобряване на капиталовата позиция на отделните банки са основани изцяло на пазарни решения и частни източници.

В заключение на обращението се посочва, че прегледът на качеството на активите и стрес тестът на банките не са били  самоцелно действие, а важна част от 18-месечния план за реформи и институционално развитие на БНБ. Други ключови елементи на този план са същественото подобряване на дейността на банковия надзор и изграждането на институционална рамка за решаване на проблеми в банковия сектор. Стриктното изпълнение на плана досега е помогнало за установяването на дисциплина и подобряване на резултатите в сектора. Постигнатите много високи финансови показатели на банките през първите шест месеца на тази година ги поставят в добра изходна позиция за изпълнение на мерките, набелязани в резултат от прегледа на качеството на активите и стрес теста, се отбелязва в констатацията на УС на БНБ. Така  линията на дисциплина и реформи в банковия сектор ще продължи, като нейната основна насоченост ще бъде не към решаване на проблеми от миналото, а към успешно посрещане на бъдещите предизвикателства, свързани с поддържането на финансовата стабилност в страната и нейното пълно интегриране в европейската финансова инфраструктура, завършва накрая управителят на БНБ.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

One thought on “БНБ: Резултатите от стрес теста не налагат подкрепа с ресурси от бюджета

  • 12.08.2016 в 20:14
    Permalink

    Много добре. Явно всички са си взели поука от полседната година-две. Дано сега вложителите се успокоят.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *