БНБ с мерки за намаляването на лошите кредити в банковата система

БНБ предприе мерки за намаляването на лошите кредити в банковата система, но въпреки това нивата на необслужваните заеми остават високи. Това се посочва в технически бележки на Международния валутен фонд (МВФ) по отношение на финансовия сектор в България.

В края на юни 2016 г. лошите кредити са 19,7% от всички отпуснати от банките заеми. Това ни нарежда на второ място по необслужвани кредити сред страните от ЕС, посочват от МВФ.
Банките в България разполагат с високи буфери, но покриването на кредитите с провизии трябва да се подобри, пишат от МВФ. Политиката на БНБ принуди банките да повишат капиталовите и ликвидните си буфери. Като цяло адекватните капиталови позиции бяха потвърдени и по време на прегледа на качеството на активите на банките, посочват още от МВФ.
БНБ трябва да приеме стратегия за намаляване на нивата на необслужваните кредити в период от 3 до 5 години, настояват от МВФ. Стратегията трябва да се съсредоточи върху по-интензивни мерки за засилване на банковите практики в три основни области: заделяне на провизии за кредитите; обезценка на заеми, когато събирането им е малко вероятно; и по-добра оценка на обезпеченията. Освен това стратегията трябва да включва мерки за подобряване на системите за ранно предупреждение на банките и за развитие на пазара на просрочени задължения, пишат от МВФ.
Банките се подготвят за приемането на нови международни счетоводни стандарти и в тази връзка трябва да адаптират своите практики за обезпеченията, посочват още от МВФ. Оценките за въздействието на новите международни счетоводни стандарти върху големите банки в ЕС, показва че те водят до ръст на лошите заеми с 18-33% спрямо настоящите нива. Например за заем, който е просрочен над 30 дни, с новите правила ще се счита, че за него „значително се увеличава кредитния риск“, като ще се отчита по-голяма вероятност заемът да не бъде върнат в срок.
Тъй като най-голям дял на необслужваните заеми има в секторите строителство и недвижими имоти, правилната оценка на обезпечението, заложено срещу заема, е от съществено значение, посочват от МВФ. Резултатите от прегледа на качеството на активите и разговори с участниците на пазара показаха, че е необходим единен, консервативен набор от правила за обезпеченията на банките, за да се избегнат нереалистичните и различаващи се практики, заявяват от МВФ, информира standartnews.com. Същевременно от МВФ посочват, че показателите за стабилност на банките в България значително са се подобрили от 2014 г. насам. Коефициентите на капиталова адекватност и общата капиталова адекватност са високи и в края на юни 2016 г. са на нива от 21,2% и 22,7%, припомнят от МВФ.
financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *