БНБ: Управляем ръст на лошите кредити

Банковата система приключва третото тримесечие с добри показатели, въпреки по-ниската печалба и слабото намаление на капиталовата адекватност. Отчетеното нарастване на лошите кредити е в рамките на стойностите, регистрирани през последните три тримесечия, отбелязва БНБ.

В края на септември делът на заемите с просрочие над 90 дни в брутните кредити (без тези за кредитни институции) е 10.61% (при 9.45% към юни), като достигнатите нива на кредитния риск са управляеми, според централната банка. Важно е да се припомни, че има разлика в данните за лоши кредити, които обявява управление „Банков надзор“ и данните за лоши и преструктурирани кредити, които се включват в паричната статистика на БНБ. Според втората статистика лошите заеми през септември са 16.59%.

Нарастващият размер на обезценката (отписаните кредити са 947 млн. лв. в края на тримесечието) продължава да оказва влияние върху печалбата на системата, която в края на септември е 476 млн. лв.

През тримесечието са увеличени привлечените средства, като тези пари са инвестирани както в кредити, така и в ценни книжа – основно български ДЦК. Същевременно е налице и увеличаване на паричните средства на кредитните институции с 6.0%.

Брутните кредити нарастват с 1.4% през тримесечието. Растежът на кредитите за предприятия (с 2.3%) е повлиян от връщането в баланса на системата на по-рано продадени кредитни портфейли. Банките отчитат нарастване на жилищните ипотечни кредити (0.7%), докато при потребителските заеми е налице спад с 1.1%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *