БНБ частично възстановява дейността на банките под специален надзор

Дейността на банките, поставени под специален надзор, да бъде частично възстановена, реши днес Управителният съвет на Българската народна банка. Решението касае Корпоративна търговска банка /КТБ/ и нейното поделение Търговска банка „Виктория” ЕАД. Двете финансови институции ще могат да упражняват някои банкови дейности, свързани с възможностите за погасяване на заеми.
Управителният съвет на БНБ позволи двата трезора да извършват платежни операции за целите на погасяване на кредити към двете банки, поставени под специален надзор, от сметки при същите банки на кредитополучателя, на негови съдлъжници или на негови поръчители. Важно уточнение е, че съзадължеността или поръчителството са възникнали преди 1 юни 2014 година.
Според решението на Управителния съвет на националната банка, двата трезора ще могат да извършват и безкасови операции по обмен на валута, това се налага във връзка с погасяването на кредити.
Българската народна банка дава и указания на квесторите на банките, поставени под специален надзор, когато вземанията по кредит са напълно погасени, те да предприемат нужните действия по заличаването на обезпеченията по съответния заем. Ако вземанията са само частично погасени и по кредита има повече от едно обезпечение, квесторите на КТБ и ТБ „Виктория” могат да предприемат нужните действия и да освободят някое от обезпеченията, само при условие, че кредитът остане обезпечен с ликвидни и качествени обезпечения. Техният размер се определя след като им се направи актуална оценка и е не по-малко от 130% от размера на вземането по кредита.
Българската народна банка излезе със становище, че може да се обяви за действително прехвърляне на вземане по влог в една от двете банки от титуляря на влога на друго лице, което има сметка същата финансова институция. Мотивът е, че по този начин се заобикаля размера на гаранцията по влогове, определен в чл. 4, ал. 1 от Закона за гарантиране на влоговете в банките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *