БНБ ще внесе поне 70 млн. лв. в хазната догодина

Българската народна банка ще внесе поне 70 млн. лв. в хазната в края на април догодина, научи “Труд”. Очакваните постъпления от БНБ, заложени от финансовото министерство в бюджет 2014, обаче са с около 30 млн. лв. повече. Според експерти сумата не е фатална за приходите в бюджета и може да бъде наваксана от други пера.

По закон всяка година Централната банка внася в държавната хазна много висок процент от превишението на приходите над разходите си. Очакваната печалба на БНБ за 2013 г. към момента е 72 млн. лева.

Вноската на БНБ в хазната няма да се повлияе от отрицателната доходност на международните валутни резерви през първото полугодие на т.г., обясниха експерти.
Според отчета на БНБ за периода януари – юни доходността на международните валутни резерви на страната, които възлизат на 14,6 млрд. евро, е минус 3,15%, или 414 млн. евро. Почти изцяло въпросната “загуба” се дължи на понижаването на цената на златото на международните пазари с близо 26% за шест месеца. Тя обаче ще се покрие изцяло от резервен фонд в БНБ, разполагащ с около 1,5 млрд. евро. Промяната в цената на метала не е от значение за вноската в хазната, обясниха експерти. 88% от валутните резерви на България са в евро, а към 11,7% – в злато.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *