БНП Париба придоби ДжетФайнанс Интернешънъл

БНП Париба, чрез дъщерната си компания Сетелем, придобива ДжетФайнанс Интернешънъл, лидер в потребителското кредитиране за България, като по този начин затвърждава водещата си позицията си в този сектор в континентална Европа.

В ДжетФайнанс Интернешънъл, специалист по потребителско кредитиране, работят 800 служители. Фирмата е представена в повече от 150 градове в България, като предлага продуктите си чрез около 3 600 магазина, както и чрез своя собствена мрежа от клонове. Дистрибуторска мрежа на ДжетФайнанс Интернешънъл прилича много на тази, която Сетелем е разработила в много страни по света. Със стабилен портфейл от 500,000 клиента, обемът на новия бизнес и отпуснатите заеми от ДжетФайнанс Интернешънъл нараснаха с повече от 60% през 2006 г. Тази тенденция продължи и през първата половина на 2007 г.

Това е стратегически важна инвестиция за БНП Париба, която осигурява достъп до пазара за дребно банкиране. България, с прогнози за годишен растеж на БВП с около 5% до 2009г., се радва на един от най-високите потенциали за растеж в Централна и Източна Европа.

За Сетелем това придобиване утвърждава регионалното присъствие на компанията и способността да предложи на своите партньори едно наистина трансевропейско обслужване. Централна и Източна Европа вече са приоритет за Сетелем, която се установи в Унгария и Чехия още през 1996, а сега присъства също и в Полша, Словакия, Румъния, Сърбия, Турция, Украйна и Русия. Още повече, Сетелем се подрежда сред първите 3 оператори на потребителски кредити в България, благодарение на придобиването, в Чехия, Словакия, Унгария и Румъния.

“Това придобиване отразява силното желание на Сетелем да развива бизнеса си в държави с развиваща се икономика и с голям потенциал за растеж; до този момент, бизнесът в такива държави носи 15% от нетните приходи на компанията”, заяви Франсоа Вилроа дъо Гало, управител на Сетелем.

“В Сетелем управлението и служителите на ДжетФайнанс Интернешънъл са открили перфектния акционер. Тази сделка ще позволи на ДжетФайнанс да продължи да утвърждава и да развива своята водеща позиция в сферата на потребителското кредитиране в България,” уточни Елвин Гюри, главен изпълнителен директор.

Сделката все още предстои да бъде одобрена от компетентните власти.

ДжетФайнанс Интернешънъл е създадена през 2001 г. от Елвин Гюри и Иван Христанов, съответно главeн изпълнителен директор и главeн оперативен директор на компанията. ДжетФайнанс Интернешънъл е компания собственост главно на АIG Investments чрез AIG – New Europe Fund, фонд спонсориран от AIG Capital Partners, Inc.

Сетелем, компания, принадлежаща на групата БНП Париба, бе сред първите лидери в сферата на потребителското кредитиране през 1953 г. и интернет кредитирането от 1997 г. Сега е лидер на пазара във Франция и Континентална Европа, с повече от 58 милиарда евро в отпуснати заеми и 23 000 служители по информация към края на месец юни 2007 г. Сетелем присъства в 29 страни на 4 континента. Сетелем е предпочитан партньор от разпространители, банки и застрахователни компании, с които споделя своя задълбочен опит в сферата на потребителските кредити.

БНП Париба С.А. – клон София е водеща финансова и инвестиционна банка в България. БНП Париба С.А. – клон София обслужва големи и средно-големи компании и институции, обхващайки главните сектори на икономиката и предлага пълна гама от продукти в областта на търговското и инвестиционно банкиране, както и персонализирани финансови решения. БНП Париба е представена в България от 1994, а от 1-ви януари 2007 г. работи като напълно лицензиран клон на групата БНП Париба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *