Богата реколта и ниски изкупни цени за розовото масло тази година

Заради климатичните условия тази година българската Розова долина се радва на богата реколта. Добивът е много по-голям от този през 2013 г., казват производители. Това обаче не гарантира високи печалби на хората, отглеждащи етерично-маслената култура, защото изкупната цена на розите падна рязко през последните дни, предаде БТА. Само за няколко дни от 2,90 лв. килограмът падна на 2,20 лв.

За сравнение, средната изкупна цена през 2013 г. е била 3 лв. Според производителите причината е монопол на пазара. Те смятат, че купувачите потискат цените умишлено, за да могат да минат тънко.

В същото време изкупвачите на рози от чужбина също искат да плащат по-малко. През 2013 г. те са давали по 6500 – 7000 евро за килограм. Сега притискат родните производители да свалят цените с по 500 до 1000 евро. Допълнителен проблем се явява и розовото масло от съседна Турция, което се търгува доста по изгодно – там предлагат килото за по-малко от 6000 евро.

Производителите на етерично-маслената култура допълват, че имат нужда от субсидии от държавата, за да „знаят за какво работят и в какво влагат средствата си“. Те искат да получават по 100 лв. на декар, които да бъдат използвани за закупуването на необходими препарати, както и за изплащането на заплати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *