Богатите се насочват към инвестиции в златни кюлчета

Някои от най-богатите клиенти на Merrill Lynch са толкова притеснени от състоянието на финансовата система и признаците на политическа нестабилност по света, че са се насочили към инвестиции в златни кюлчета, избягвайки дериватите и други форми на индиректни инвестиции, пише Telegraph.
По думите на Гари Дъган, главен инвестиционен директор на американската банка, в момента се наблюдава значителна промяна в настроенията. “Хората са истински притеснени за това как ще изглежда светът през 2009 г. Невероятно е колко клиенти искат истинско злато, не инвестиции чрез фондове”, казва той.
“Те са толкова притеснени, че искат преносими активи в своя дом. Никога не съм си представял, че ще получавам обаждания от клиенти, които казват, че искат кутия златни монети.”
По прогноза на Merrill златото скоро ще надмине своя исторически максимум от 1030 долара на тройунция и ще достигне 1150 долара до юни.
Каквото и да се случи, то ще се търгува добре. Ако настъпи дефлация, която да разтърси икономическата система, то ще послужи като безопасно убежище. От друга страна ако масовите финансови стимули наберат сила и предотвратят инфлацията, към златото пак ще има интерес като източник на стойност.
Според Дъган дефлацията може да се окаже по-големият риск през следващите месеци. “Много е трудно да се спасим от дефлационната психология, след като веднъж цените започнат да се понижават. Хората спират да купуват стоки, защото смятат, че те ще станат по-евтини, ако изчакат.”
От Merrill смятат, че глобалната инфлация ще се движи около нулата с нива от минус 1% в индустриалните страни. Това означава, че доходността от държавни облигации с рейтинг ААА, която в момента е около 3%, ще се повиши до 4% на година, което са космически нива при сегашния мрачен климат, пише изданието.
“Не започвайте да продавате вашите държавни облигации”, казва Дъган, който определя слуховете за облигационен балон като подвеждащи.
Той предупреждава, че еврозоната може да се окаже под натиск тази година със задълбочаването на спада.
“Ще има търкания, тъй като правителствата на юг започват да говорят политически за излизане от еврозоната. Не гледам на напрежението в Гърция като единичен случай. Това е знак за социално напрежение в страни, които са изгубили своята конкурентоспособност.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *