Богати фирми на лов за инженери

Някои от най-големите и печеливши фирми у нас тръгнаха на лов за инженери. В следващите дни гиганти в областта на информатиката, технологиите, полимерите и хранителните стоки ще търсят най-новите си попълнения сред завършващите студенти. Компаниите ще си избират кадри по време на изложения на 2 април в Химико-технологичния и металургичен университет и на 9-и – в столичния Технически университет. Общо 55 фирми ще наемат студенти, съобщиха за „Преса“ от двете висши училища.

За да си осигурят качествени кадри, мениджърите ангажират студенти още от втори-трети курс, ще плащат и ще се грижат за обучението им. А след дипломиране вече ще имат готов професионалист – хем с опит, хем с тапия. Сред работодателите са SAP Labs, “Аурубис“, „Аквахим“, „Мусала Софт“, „Хюлет-Пакард“, „Либхер“, „Неохим“, „Каменица“ и много други.

Според данни на столичния Технически университет на година у нас завършват около 4500-5000 инженери с магистърска и бакалавърска степен. „Записват се повече, но това е тежко следване и около 20-30% отпадат“, коментира ректорът на Техническия университет проф. Марин Христов. Голяма част от прясно дипломиралите се младежи пък заминават в чужбина, откъдето ги канят със заплати от по 5-6 хиляди евро. И у нас обаче абсолвентите се радват на добра реализация.

„Компаниите не търсят стажанти, за да запълват временни липси. Прави впечатление, че искат млади хора, които са сериозни и искат дългосрочен ангажимент“, допълни проф. Христов. Обичайно на постоянна работа се хващат младежи, завършили поне втори курс. Тогава те са натрупали достатъчно знания, за да ги прилагат на практика. Стартовите заплати варират, като при студентите от информатическите направления започват от 900 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *