Боевете в Триполи продължават, Кадафи е в неизвестност

Местонахождението на самия Кадафи остава загадка два дни след като бунтовниците завзеха укрепената му резиденция в Триполи. Вчера Преходният национален съвет обяви награда от 1,7 млн. долара за главата на полковника и обеща амнистия на тези от сътрудниците му, които го предадат.
Буркина Фасо предложи на Кадафи политическо убежище, ако прекрати съпротивата.
Либийските бунтовници поискаха от международната общност спешна помощ от 5 милиарда долара, предаде Франс прес. Преходният национален съвет се нуждае от парите за неотложни хуманитарни нужди и за заплащане на държавните служители, които не са получавали заплатите си от началото на бунта срещу Кадафи преди шест месеца, обясни представителят на Съвета Махмуд Джибрил по време на заседание на Контактната група за Либия в Доха.
Контактната група за Либия се събира днес в Истанбул, за да обсъди политическия преход в Джамахирията след падането на Муамар Кадафи от власт.
Очаква се да бъде обсъдена ситуацията в Либия, операциите на НАТО, включително и бъдещето на страната след Кадафи. В тази връзка се предвижда да бъде изготвен „общ план за действия“.
Особено важен е проблемът за новото устройство на Либия и специално осигуряването на финансови източници. В тази връзка се иска от Запада да прехвърли блокираните авоари на Кадафи на Националния преходен съвет на Либия. Набляга се на необходимостта да бъдат предприети стъпки за „плавен преход“, защото общата тревога за Либия сега е от евентуално възникване на хаос и насилия, както стана в Ирак след Саддам Хюсеин.
Междувременно, Турция предостави 300 млн. долара на либийската опозиция. Средствата бяха предадени на Националния преходен съвет.
Днес или утре Съветът за сигурност на ООН ще гласува по американска проекторезолюция за деблокиране на милиард и петстотин милиона долара от авоарите на старото либийско правителство и предоставяне на тези пари на бунтовниците.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *