Божков: „Ниската производителност поддържа равномерно ниски доходи“

Общата оценка за състоянието икономиката е добра, заяви Георги Прохаски, съпредседател на Центъра за икономическо развитие, при представянето на традиционния тримесечен доклад „Икономиката на България”. На макроикономическо равнище страната продължава да се развива устойчиво. През периода юли – септември се наблюдава снижаване на темпа до 6,5 на сто, спрямо 6,7 на сто през предходното тримесечие. На годишна база очакваният ръст ще достигне до 6,1%. Положителната тенденция се дължи най-вече на ръстът на инвестициите (с около 30% до прогнозните 5 млрд. евро за цялата 2007 година) и на увеличеното индивидуално потребление.

Продължава да се повишава дефицитът по текущата сметка, но това не е проблем за икономиката в краткосрочен период. Дефицитът е изцяло покрит от чуждестранните инвестиции. Като се има предвид структурата на инвестициите обаче, няма основание да се смята, че инвестициите в дългосрочен план ще доведат до ръст на износа, допълни Александър Божков. Близо 35% от чуждите инвеститори у нас влагат парите си в недвижими имоти. Едва 25% от инвестициите са в производството, а това не е достатъчно.

Експертите от Центъра очакват натрупаната инфлация (периода януари – декември 2007 година) да достигне до 12 на сто. Прогнозите обаче са през следващата година цените да се успокоят и да се върнат към нивото от 2006 година или около 6%.

Инфлацията в страната е причинена от ръста на цените на петрола и хранителните продукти – тази тенденция се наблюдава и в световен мащаб. В България обаче се наблюдава и известен спекулативен елемент по отношение на ръста на цените, заяви Георги Прохаски. Наблюдава се изкуствено повишаване на цените на производителите, което за нормално функциониращи пазари е бързо регулириемо. На българския пазар обаче все още има монополни образувания, които налагат своите цени. Наблюдават се и картелни споразумения – като най-пресен пример за това е споразумението за повишаване на цените между фирмите за таксиметрови услуги.

Повишените акцизи за цигарите и горивата няма да доведат до рязък скок на инфлацията в началото на следващата година, категоричен беше г-н Прохаски. Влияние върху цените ще имат основно два фактора – цената на петрола на световните борси и селскостопанската реколта. „За съжаление и двата фактора са трудно прогнозируеми”, допълни още той. На световните пазари съществуват два сценария за търговията с петрол през 2008 година. Според част от анализаторите търговията ще се извършва на ниво около 100 долара за барел. Според други прогнози обаче е възможно суровината да поевтинее до около 60 долара на барел. Това се основава на предположението, че моментните рекорди са в резултат само на пазарни спекулации.

Традиционният доклад съдържа и оценка на бизнес климата, изготвен от Агенция Estat. Данните показват увеличаването на позитивните нагласи на фирмите както за моментното им състояние, така и в дългосрочен аспект. 49% от интервюираните ръководители на компании у нас оценяват състоянието на своите фирми като добро.

Интересен факт е, че 11% от българските компании не използват Интернет. Преди 2 години този процент беше около 30 на сто, подчерта г-н Прохаски. Това означава, че бизнесът е готов за въвеждането на електронно правителство и редица услуги, предлагани по електронен път.

Високи са иновативните нагласи на фирмите – 86% от българските компании са готови да въведат нови технологии, въпреки че това може да намали краткосрочните печалби.

Александър Божков се спря и на данните за ниска безработица в страната. Данните на НСИ сочат спад на безработицата до 6,8 на сто през второто тримесечие. Това обаче е съпроводено с ниска производителност на труда. Липсва политика за повишаване на квалификация на служителите. По този начин се поддържат равномерно ниски доходи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *