Божков удари джакпота с БСП

Война между Румен и Румен тресе коалицията, твърдят червени, възможни са рокади в кабинета, обясняват експерти

Хазартни лобита обръщат икономиката 3 дни преди влизането ни в Европа

Краката на кабинета „Станишев“ сякаш се огънаха. За няма и 48 часа. Двамата ключови министри – Румен Овчаров и Румен Петков, се оказаха едновременно обект на атака. Прокуратурата потвърди, че в скандалното писмо от ареста на бившия шеф на „Топлофикация“ Валентин Димитров – Вальо Топлото, има съкращение Р. Овч. Енергийният министър ще бъде извикан на разпит, обяви спецпрокурорът по делото за парното Божидар Джамбазов.

Александър Петров – началник-кабинета на МВР шефа, пък се оказа замесен в хазартен скандал. Въпреки че втори ден от прокуратурата обясняват как преписката е срещу неизвестни извършители и Петров не се разследва, из държавата се търкаля само една теза: човек на Румен Петков е в далаверата. На финала стана ясно, че на „Позитано“ 20 отново са актуални промени в устава на БСП, насочени директно срещу Овчаров и Петков.

Какво се случва в БСП? Румен Овчаров и Румен Петков са влезли в самоубийствена война. Това твърдяха червени депутати, обяснявайки атаката срещу двамата министри. Според хора от „Позитано“ 20 Овчаров отмъщавал на Петков заради скандалното писмо на Вальо Топлото. Плъзна слух, че автентичният текст е бил разпространен из няколко редакции в София още преди 3 месеца. Самият Петков заяви вчера, че лично е дал писмото на Борис Велчев.

Лично аз подписах и материалите до прокуратурата по случая с проверката срещу Държавната комисия по хазарта, каза още МВР шефът. Началникът на политическия му кабинет Александър Петров бе набеден, че е издал лиценз на фирмата на турския бизнесмен Суди Озкан за казиното в хотел „Родина“. Петров постъпи максимално коректно, а времето на прикриването на преписки от високопоставени служители в МВР е отминало, защити го Петков. МВР е подготвяло специално съобщение за хазартния скандал. То е трябвало да бъде разпространено тези дни, но информацията от ведомството на Петков изтекла по-рано и оставила в небрано лозе вътрешния министър, научи „Стандарт“. Петков бил като попарен. Точно Александър Петров пък бил човекът, натоварен с проверка на цялата документация по даването на лиценза. Името на Озкан не фигурирало никъде. Агенцията за финансово разузнаване пък подала на МВР данни, че кандидатите са перфектни, твърдят близки до вътрешното министерство.

Някой пързаля и Овчаров, и Петков, вкарвайки ги във война, обясниха вчера депутати от НДСВ и ДПС. Двете централи били особено притеснени, че скандалите тресат коалицията в навечерието на ЕС.

Всичко идва от няколко пенсионирани полковници от ДС, които клатят БСП, коментираха пък от „Позитано“. Факт е, че Петков и Овчаров имат много врагове в партията. Те отдавна настояват за промяна в устава, която да задължи министрите да сдадат зам.-шефските си места в БСП. Най-вероятно става дума за сериозни икономически интереси и чисто съвпадение на фактите. Напълно е възможно разследването около хазарта да е повлияно от появата на нови играчи на пазара и желанието им да се наместят у нас при влизането ни в ЕС. Възможно е те да имат гръцки или друг европейски произход.

Отговорът на интригата сякаш дойде от само себе си. Случайно или не, точно в разгара на скандалите около Петков и Овчаров тройната коалиция клекна пред Васил Божков и се отказа да брани държавното тото. След като наскоро депутатите ощипаха Божков, като вдигнаха с 2 процента данъка върху хазарта, сега тройната коалиция клекна пред боса на „Нове холдинг“.

Държавният спортен тотализатор няма нужда от монопол в провеждането на числови хазартни игри, решиха Станишев, Сакскобургготски и Доган след 7 часа дебати. Само социалистите имали леки възражения, колкото за пред хората, съобщиха участници в Съвета на коалицията. Според одобрената позиция в Закона за хазарта ще бъде записан текст, който да задължава конкурентите на тотото да отделят 22% от приходите си за развитието на спорта. Това е делът, който се дава от Държавната лотария. Допълнително тотализаторът плаща и 10 на сто корпоративен хазартен данък, който също финансира спортната дейност. Лидерите на тройната коалиция не са одобрили искането на тотализатора за 20 млн. лв. държавен кредит за модернизация. Вместо това ще се търси вариант от 2008 г. общите отчисления от тотото за спорт да се намалят от 32% на 25. Това условие обаче ще е в сила и за конкурентните фирми, които ще организират числови игри. Сериозно намерение да конкурира държавното тото със свое е новата игра „Еврошанс“ на бизнесмена Васил Божков. Божков отдавна търси път да пробие във властта и сега успя, коментираха депутати от коалицията. Те припомниха, че точно среща на хазартния бос с Пламен Орешарски бе причината днешният финансов министър да бъде отстранен като кандидат на СДС за кмет на София преди години. Обвързването на Божков с хазартните лобита в БСП и НДСВ е знак. Той ще доведе до обрати в икономиката с влизането ни в Евросъюза, коментираха финансови експерти. Според тях това е трамплин към рокади в кабинета.

Боряна Йотова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *