Боинг подготвя безпилотен пътнически самолет

Боинг изследва възможностите за създаване на безпилотен пътнически самолет. Системата на автопилот ще използва изкуствен интелект за взимане на решения по време на полет, съобщи Ройтерс.

На брифинг в Париж компанията обяви готовността си да тества някои от технологиите за безпилотния самолет в най-близко време. Базовите блокове вече са налични, твърди Майк Синет, бивш главен инжeнер на проекта Boeing 787 Dreamliner и вицепрезидент на компанията по внедряване на иновативни технологии.

В момента авиолайнерите могат да излизат, летят и кацат на автопилот с помощта на бордовия компютър, без човешка намеса. Броят на пилотите в обикновения пътнически самолет беше намален – от трима на двама. Интересът на Боинг към безпилотните технологии е обусловен също от недостига на летци в глобален мащаб, като този проблем ще се задълбочава с нарастване на въздушния трафик.

Майк Синет планира това лято тестови изпитания на нова технология с използване на изкуствен интелект на тренажор, а през следващата година ще започнат изпитания и в реални условия. Това ще бъдат полети с инженери и пилоти на борда, но без пътници.

Безпилотните самолети трябва да отговарят на съответните стандарти за сигурност на полетите. Миналата година се оказа най-безопасна за самолетите, по данни на сайта Aviation Safety Network (ASN), който следи авиационните произшествия, информира technews.bg. Регулаторните органи обаче все още не са решили как да сертифицират безпилотните самолети.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *