Болестта на Уго Чавес насочи петролните акули към Венецуела

Той заболя от рак преди няколко години, но обяви, че е преодолял коварната болест и това му даде самочувствието да се кандидатира за пореден мандат като президент на богатата на петрол държава. През последните седмици обаче стана ясно, че болестта съвсем не си е отишла и в момента Чавес се бори с остра инфекция на дихателните пътища.
Само след седмица, на 10 януари, той трябва да положи клетва като лидер на страната, но влошеното му здравословно състояние може би няма да позволи това да се случи. Ето защо в страната се заформя политическа криза, изходите от която са няколко.
Ако се окаже, че състоянието на венецуелския лидер е временно влошено, може да се изчака стабилизиране на здравословното му състояние, а до тогава посочен от него заместник да ръководи държавните дела. Ако обаче се окаже, че заболяването е по-тежко, парламентът ще трябва да насрочи нови избори в рамките на 30 дни.
Ако върнем лентата малко назад, когато през октомври миналата година Чавес спечели изборите, ще си припомним, че конкуренцията на другия претендент за поста Хенрике Каприлес бе особено силна. Ако той отново се появи на политическата сцена, може да се очаква люта битка с други две силни фигури от партията на Чавес, която разчита на значителна подкрепа в страната. Това може да се възприеме като шанс за голяма промяна в страната.
Инвеститорите вече се подготвят за нея, тъй като Венецуела не е държава, която може лесно да бъде пропусната от инвестиционните им хоризонти. Няколко характеристики я правят интересна. На първо място са залежите от петрол. Според прогнозните данни само в Пояса на Ориноко се намират повече от половин трилион барела петрол, които са технически годни за извличане от недрата на земята. Това прави находището най-голямото в света.
Венецуела е населена от 28 милиона жители, което означава, че по резерви от петрол на глава от населението държавата отново оглавява световната класация. В момента страната извлича малко над 1.8 млн. барела петрол дневно, което я извежда пред други нефтодобивни сили като Мексико. Това дава възможност на Венецуела да се държи както държавите в Близкия Изток и да има решаваща дума в преговорите около квотите за добив.
Инвеститорите имат предвид и това, че петролните пазари са много лабилни на прекъсвания в добивите и доставките, така че политическата нестабилност винаги е фактор от голямо значение.
Венецуела оглавява класацията на държавите с най-висока инфлация с 19.9% и освен това поддържа относително голям бюджетен дефицит. Опасността от национализация на активите във Венецуела също е значителна и това от години отблъсва инвеститорите, които иначе биха били привлечени да работят в богатата на петрол държава.
Така че уязвимостта на лидера Уго Чавес предполага настъпването на значителни промени във Венецуела, от които мнозина ще пожелаят да се възползват.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *