Боливуд докарва индийски туристи у нас

Индийските туристи предпочитат в рамките на ваканцията си да посетят много забележителности в повече от една страна. Затова те се насочвали към туристически пакети от типа „България + Турция“, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

От ведомството припомнят, че има директни полети на турските авиолинии от големите индийски градове до Истанбул. Оттам групата може лесно да бъде транспортирана с автобус до българското Черноморие.

Друга подходяща комбинация са туристически пакети, които включват посещение на България и Австрия, защото самолетните връзки между двете страни са удобни, а за посещението им е нужна една виза.

Груповите посещения на индийски туристи у нас през тази и миналата година показват интереса им към обиколни турове в големите български градове и морските курорти, възможности за шопинг, СПА услуги и голф. Тези туристи търсят доброто съотношение цена-качество на храна.

От МИЕ припомнят още, че индийците са вторите след китайците по увеличение на броя туристи, които пътуват по света. В момента индийските туристи са близо 15 милиона годишно. Прогнозите са до 2020 г. броят на индийските туристи, пътуващи на далечни дестинации, за година да достигне 50 млн. души. Те са известни и с това, че харчат доста по време на почивката си – 450 швейцарски франка средно на ден.

За да се наложи дестинацията „България“ на индийския туристически пазар, се предвижда целево участие на основните туристически изложения. През януари страната ни участва за втора поредна година с национален щанд, организиран от МИЕ, на най-голямото индийско туристическо изложение „SATTE 2013″ – South Asia Travel and Tourism Exchange (http://www.ubmindia.in/satte/home).

През февруари 2014 г. стартира регулярно излъчване на поредица от епизоди на предаването „Xlpore Bulgaria“ по индийския туристически ТВ канал „Travel XP HD TV“, в което се представят туристически локации у нас, български винарни и др. Епизодите могат да се видят на https://www.facebook.com/TourismBulgariaInIndia.

От МИЕ съобщават още, че българският туристически продукт може да се популяризира чрез привличането на индийската филмова индустрия у нас. Психологията на индийския турист е да следва филмите на Боливуд и да посещава дестинациите от филмите. Група индийски продуценти посети България през юли 2014 г. с цел проучване на локации, подходящи за заснемане на големи филмови проекти. В резултат започнаха първите снимки на индийски филми в България („Power“ + още 6 проекта).

Като друга мярка за популяризиране на България МИЕ организира трипове за индийски туроператори и медии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *