Болниците имат задължения за над 500 млн. лева.

Болниците са натрупали задължения за над 500 млн.лв. Четири- пет са в особено тежко състояние, заяви здравният министър проф. Николай Петров. Като най-проблемни той посочи тези в Бургас, Стара Загора, Видин и Враца.

По думите му не се предвижда вариант за закриване на Врачанската болница. Протестите на хората от града пред сградата й продължиха с искане тя да не бъде затваряна. Гражданите блокираха възлов булевард, като заявиха, че ако лечебното заведение бъде затворено, на пациентите ще се наложи да пътуват до Монтана или София, което в някои случаи може да бъде и фатално.

Министърът посочи, че той, екипът му, кметове и областни управители разговарят почти всеки ден с нейния директор и търсят решение за излизането й от финансовата криза.

Ръководството на Министерството на здравеопазването З решихме да отпуснем средства, но ще трябва да се поеме на ръчно управление тази болница, както направихме с Ловеч, каза министър Петров.

Той изрази надежда, че ще бъде търсена отговорност за лошото управление на МБАЛ-Враца, но подчерта, че и там и другаде „години наред са се надували балони, които започват да се пукат.

Нали не си представяте, че за 4 месеца, откакто е това правителство, са се натрупали 20 млн. лева дългове“, заяви той.

Проф. Петров посочи няколко причини, поради които болниците задлъжняват извън злоупотребите, които в последно време са били намалени – лечебните заведения нямат право да връщат пациенти, а надлимитната дейност не се плаща, не е малък броят на неосигурените, стойността на клиничните пътеки не е променяна от 2006 година.

Като друго от „най-деликатните места в здравеопазването“ министърът посочи спешната помощ.

Системата е претоварена, обслужва много пациенти, обажданията са много, включително и такива, които не са спешни. Министър Петров изрази надежда, че с подобряване на средата и вдигане на заплатите работата в „Спешна помощ“ ще стане по-атрактивна, информира в.Монитор.

За да бъде намалена бумащината в здравеопазването, още в първото полугодие на 2018 година е напълно възможно у нас да бъдат въведени електронните здравни карти, каза още проф. Николай Петров. Тя ще представлява пластика, чрез която джипита, специалисти и фармацевти ще имат достъп до информация за всеки пациент, например в аптеката веднага ще става ясно какъв медикамент е изписан. Картата ще е безплатна.

 

 

 

financebg.com

One thought on “Болниците имат задължения за над 500 млн. лева.

  • 11.10.2017 в 9:25
    Permalink

    Ако директорите крадяха по-малко охооооо…. особено Видин сити

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *