Болници се вдигат на национален протест

Общинските и частни болници решиха да подготвят ден за национален протест. Това обяви д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването от името на Инициативен комитет.
Членовете на комитета обявиха седедемневен срок до 15 февруари, 17.00 ч., за което време правителството да вземе отношение по поставените от тях искания, предаде БТА.
Те настояват да се увеличи размерът на делегираните бюджети на лечебните заведения, като по думите на д-р Кацаров с около 60% са намалени бюджетите на общинските болници сега. Лекарите настояват и за незабавни промени в законодателството, които да поставят всички лечебни заведения в конкурентна среда, премахване на условието на НЗОК за двама специалисти по клинична пътека, премахване на делегираните бюджети и връщане на бюджета за здравеопазване от 2009 г.
Инициативният комитет днес ще внесе 73 487 от всички събрани до момента 110 387 подписа на граждани от цялата страна в Министерския съвет (МС) за промяна в действащото законодателство. Останалите подписи ще бъдат връчени в МС и на премиера Бойко Борисов по пощата, тъй като не всички директори на общински болници са успели да пристигнат днес в София.
На брифинга по повод взетото решение за национален протест присъстваха директори на общински и частни болници в Свищов, Нови Пазар, Пирдоп, Кубрат, Панагюрище, Гоце Делчев.
Към 160 болници предстои да бъдат закрити заради делегираните бюджети, заяви Кацаров. През тази година делегираните бюджети, които тези болници ще получат, са около 40 на сто от заработените средства за миналата година. С тези пари не могат да се платят заплатите на персонала, доставчиците вече отказват лекарства, всичко това ще доведе до фалит на болниците, коментира Кацаров.
Директорите на болниците опровергаха изнесените по-рано данни на Министерството на здравеопазването и НЗОК, че 158 болници имат 10% използваемост на леглата, повечето от тях заявиха, че работят при капацитет 60 процента.
Освен подписка, днес от Инициативния комитет внасят и жалба в Комисията за защита на конкуренцията. Според лекарите, с делегираните бюджети се нарушава Закона за защита на конкуренцията, тъй като се прилагат различни условия към болниците като търговските дружества.
Бюджетите на университетските болници са почти на 100% спрямо приходите им от миналата година, а на общинските и частните болници са наполовината, заяви Стойчо Кацаров и допълни, че ще поискат Здравната каса да бъде глобена.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *