Болничните ще се издават само по електронен път

От следващата година се предвижда лекарите да изпращат болничните само по електронен път. Това ще стане възможно с приетата наредба, одобрена от Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ).

Проектът на наредба предвижда представянето и достъпът до данните, съдържащи се в издадените болнични листове и решенията по обжалването им, да се извършва по електронен път, чрез предоставяни от НОИ е-услуги.

С промяната се цели да се ускори изплащането на парите на хората в болнични. В момента срокът за плащане е 15 дни след представяне на бланката в института, но реално е по-дълъг, защото преди това тя се дава на работодателя, който пък я предоставя в НОИ. Ако бъде приета промяната обаче, електронните документи ще постъпват направо в осигурителния институт, без да минават през ръководството на фирмата.

Необходимата медицинска информация за изплащане на паричните обезщетения за временна неработоспособност ще се получава в съкратени срокове след като е преминала през формален и логически контрол, заложен в използвания софтуер, предаде 3e-news.Ще се намали съществено и броят на върнатите за корекция болнични листове.

Представянето по електронен път в НОИ на данните от издадените болнични листове ще спести на органите на медицинската експертиза разходите за получаване на бланки на болнични листове и ще им позволи да използват заложените в програмните продукти контроли. Органите на медицинската експертиза ще имат достъп до информацията, съдържаща се в електронния регистър на болничните листове в реално време.

Предстои наредбата да бъде гласувана от Министерския съвет. Ако бъде приета, промяната ще влезе в сила от 1 януари 2015 г.Лекарите, които нямат компютри или интернет в кабинетите си, ще получат 6 месеца отсрочка да си осигурят техника и връзка, предвижда одобреният от НОИ документ. През това време те ще издават хартиен документ за НОИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *