Бонусите на шефове на британски компании за имоти се топят заедно с цените

Директорите на британските компании за недвижими имоти са получили най-малкото увеличение на заплащането си от пет години, а годишните им бонуси са паднали заедно с цените на имотите и на акциите, сочат данни от доклад на консултантската компания PricewaterhouseCoopers.
Средното увеличение на заплащането на шефовете на публични компании за имоти на Острова е 5% за годината до април до медианна годишна заплата от 405 хил. паунда.
Стойностите на британските имоти паднаха с 44% от пика си през юни 2007 г. в резултат на по-трудния и по-скъп достъп до финансиране, а рецесията сви търсенето на офиси и магазини. Индексът в сектора FTSE 350 Real Estate падна със 72% от достигането на рекордно висока стойност в края на 2006 г., пише Bloomberg.
„Според нас ще има радикално преосмисляне на възнагражденията на директорите“, казват анализаторите на компанията в доклада. Съществуващата структура на заплащане „вече не е устойчива в текущия икономически климат, нито пък съответства на общата перспектива пред британския пазар на имоти“, посочват те.
„Все по-преобладаващи“ ще станат замразяванията на заплати и повишенията спрямо инфлацията.
От най-голямата компания за имоти на Острова – Land Securities Group Plc, съобщиха миналия месец, че главният изпълнителен директор Франсис Салвей и други шефове не са получили бонуси за постигнатите резултати миналата година и няма да имат повишение на заплатата за фискалната година, която започна на 1 април.
Медианната стойност на бонуса на изпълнителните директори за миналата година потъна до 67% от заплатата им спрямо 100% през предходните две години. Тази година вероятно ще се свие до 43%, се прогнозира в доклада.
Типичната заплата на изпълнителните и финансовите директори на компании за имоти е близка до тази на шефовете на компаниите от индекса FTSE All-Share, посочват от компанията. Изпълнителните директори в общия индекс са с медианна годишна заплата от 411 хил. паунда. Финансовите директори на компаниите за имоти са изкарали средно по 300 хил. паунда спрямо 275 хил. от тези в пълния индекс.

финанси
investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *