Бонуси с многоточие

Така на обществения скандал около допълнителните доходи за въпросната група ще бъде поставена точка. Или по-скоро многоточие, както твърди Георги Папакочев:

Представяйки пред парламента програмната декларация на своето правителство, през юли 2011 премиерът Борисов изброи деветте принципа на новото управление. Особено впечатляващ е осмият управленски принцип на ГЕРБ, свързан със „завършване на административната реформа” и „целенасочена работа за повишаване на административния капацитет”, отговорността за която тогава изцяло пое правителството. И то действително като че запретна ръкави.
В началото на 2010 вицепремиерът Дянков представи проект за реформа в администрацията, в която освен стартиралите вече масови съкращения се предвиждаха структурни промени в отделните министерства и куп други мероприятия, които да доведат до икономии за държавния бюджет. (Сред тях например се открояваше решението затворниците сами да си месят хляба и да отглеждат животни, с месото на които да се хранят, за да облекчат чувствително издръжката на затворите.)
Оценка „слаб“

Награда за „заслужилите“

Резултатите от шумните реформаторски усилия не закъсняха. В оценката на ЕК за изготвените от кабинета Конвергентна програма за 2011-2014 и Национална програма за реформи още тогава пишеше, че промените се фокусират главно върху съкращаване на щатове и няма да да подобрят в достатъчна степен нито работата на чиновниците, нито бизнес-средата в България.
Констатирано беше също, че тежките бюрократични процедури остават и така унищожават ефекта от ниските данъци; че борбата срещу корупцията в регулаторните органи и в институциите, свързани със защита на конкуренцията, не е ефективна, а това оказва отрицателно влияние върху икономическото и социално развитие на държавата, пречи и на усвояването на еврофондовете.
Феноменът „изморен чиновник“
По същото време министър Дянков представя доклад на Съвета за административната реформа, в който обаче липсват данни откъде са били съкратени посочените 12 хиляди чиновници. Не става ясно нито какво е спестено от държавата с въпросните уволнения, нито колко са бюджетните чиновници в МВР и магистратите. В документа отсъства и ключово важният раздел за разходите на самата администрация.
Според анализатори от Института за пазарна икономика, след като 30 на сто от администрациите нямат система за документооборот и в почти 40 на сто от тях липсват системи за управление на база данни, а в отчета дори се говори за феномена „изморени чиновници”, данъкоплатците трудно биха повярвали, че подобна администрация ще направи живота им по-лесен и по-добър.
Все по-скандално и все по-неморално

През миналата година са били раздадени милиони левове бонуси?

Нещо повече. При липсата на прозрачност, както и на точни принципи и правила за отчитане на дейността на отделните административни звена, логично звучат съмненията на българската опозиция за раздадени милиони левове бонуси през миналата година, за противозаконно платено участие на зам.-министри и висши чиновници в различни управителни съвети, за парично награждаване на партийната лоялност на определени служители. Връщането на получените пари далеч не заличава нарушаването на закона, а ако такова бъде доказано, връщането на бонусите може да е само смекчаващо вината обстоятелство, припомнят тези дни от опозиционната левица.
Така с изтичането на днешния окончателен премиерски срок за връщане на премиите очакванията, че на скандала ще бъде сложен край, могат да се окажат преждевременни. Просто защото без реална и ефикасна административна реформа всичко е обречено да се повтаря. При това още по-скандално и все по-неморално.

Георги . Папакочев, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *