Бонусът за млади семейства отпада

Да бъде премахнато от 1 януари 2010 г. данъчното облекчение за млади семейства, което се изразява в намаляване на основата за облагане на ипотечни кредити с направените през годината лихвени плащания при определени условия. Това гласува на първо четене парламентът, предаде БТА.
Облекчението ще се ползва само веднъж – в началото на другата година при подаване на данъчни декларации за доходите от настоящата година.
Това е част от измененията в Закона за данъците върху доходите на физическите лица с вносител Министерския съвет.
Законопроектът предвижда да се въведе минимален срок от три години за притежаване на имот като условие да не се облага дохода от продажбата или замяната му. Имотът трябва да служи за задоволяване на жилищните нужди на лицето и неговото семейство. Промени дават право на чуждестранните физически лица от държави-членки на ЕС да приспадат разходите си от доходи, получени от източник у нас, така, както българските физически лица.
Занапред задължително ще се декларират предоставените и получени парични заеми, с изключение на кредити от кредитни институции, ако те са за над 5 000 лв. годишно или като остатък в края на годината. Предлага се още в НАП да се подава годишен отчет за дейността вместо годишен финансов отчет.
Депутатите отхвърлиха законопроекта за промени в Закона на данъците върху доходите на физическите лица, предложени отМарин Димитров(Синята коалиция). Основен момент в тях е намаление на налога върху дивидентите и ликвидационните дялове от 5 на 1 на сто, както и на данъка върху доходите от стопанска дейност на едноличните търговци от 15 на 10 процента.
Едноличните търговци са най-мобилната група, която лесно може да прекрачи в сивия сектор, защити текста депутатът от Синята коалиция Веселин Методиев. Според него предложението е в подкрепа на средния бизнес и ще намали риска от разширяване на сивата икономика. Методиев призова депутатите да подкрепят и двата проекта за промени в закона за облагане на доходите на физическите лица – на правителството и на Мартин Димитров.
Алиосман Имамов обяви, че ДПС не застава зад нито един от двата законопроекта. Депутатът е срещу отпадането на облекченията за младите семейства, залегнало в текста на Министерския съвет. По думите му обаче са необосновани и аргументите в предложенията на Мартин Димитров и те биха повлияли силно негативно върху бюджета и платежния баланс.
Янаки Стоилов от Коалиция за България също заяви, че няма да подкрепи промените, внесени от МС. Според него е крайно време да започне коригиране на данъчната политика с въвеждане на необлагаем минимум, семейно облагане на доходите. Призовавам всички парламентарни групи да променят този курс, обърна се към колегите си в пленарна зала депутатът.
Лили Иванова (ГЕРБ) защити законопроекта на кабинета с мотива, че с него се премахва дискриминиращ текст по отношение на граждани на страни-членки на ЕС. Така се повишава интересът на чуждестранните физически лица да работят в България, подчерта тя. Според нея въвеждането на минимален срок от 3 години за притежание на имот във връзка с необлагането на доходите от продажбата или замяната му, щe попречи на сделките в сивата икономика, които така ще загубят своя ниша.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *