Бонус почивки за чиновници, курортите държат цени

Месец след като правителството реши да подпомогне туризма, като отпусна пари за море за 15 000 пенсионери, стана ясно, че с подобна екстра ще се сдобият и всички чиновници. Държавата ще поеме 50% от стойността на тяхната почивка в български курорт, а хотелиерите ще им дадат бонус от 1-2 нощувки.
Идеята бе обсъдена вчера като част от мерките за спасяване на тазгодишния летен туристически сезон от междуведомствената комисия по въпросите на туризма, която се председателства от вицепремиера Ивайло Калфин. По различни данни в България има между 85 000 и 100 000 държавни служители, а според прогнозите през лятото се очаква спад от поне 20% на туристите спрямо миналата година.
Кампанията предвижда хотелиерите да подарят безплатни нощувки на държавните служители, съобщи Калфин. Така всеки чиновник, който избере да почива 4 дни в български хотел, ще получи като бонус една нощувка. Ако пък избере 7-дневна почивка, безплатни ще са две нощувки. „Отстъпката ще се дава само ако ведомството поеме до 50% от стойността на туристическия пакет, като чиновникът ще доказва, че е летувал, с фактура, която хотелът ще издаде на името на работодателя“, обясни шефът на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова.
Засега не е ясно колко ще струва на бюджета този бонус за чиновниците. В комисията участваха представители на многобройните браншови туристически организации, които обаче дадоха противоречиви обяснения за това откъде ще се финансира начинанието и как ще се избират хотелите за кампанията. Според Крушкова парите могат да се вземат от социалните фондове в държавните структури, които по принцип поемат разходите за храна, облекло и др. Съществуването на тези фондове – т.нар. СБКМ, обаче от години не е задължително и не е ясно в колко ведомства ги има. Крушкова обясни още, че тепърва ще се избират хотелите, които ще се включат в кампанията.
Според Соня Колтуклиева от Съюза на инвеститорите в туризма основният критерий за хотелите ще бъде цената, която ще предложат. Тя обаче обясни, че в комисията се е обсъждало отчитането да стане по съвсем друг начин: със специални ваучери, които ведомствата ще издават на служителите си. След почивката в съответния хотел те просто ще трябва да доплатят до пълната цена.
Председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин пък е останал с впечатление, че кампанията има само призивен характер, т.е. Калфин е обещал да призове държавните ведомства да дадат пари за почивките. Пред „Сега“ Рагин заяви, че би искал да призове по същия начин и частният бизнес да прати служителите си на почивка в български хотел.
С това обаче помощта за туристическия бранш не свършва. Министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов обещал вчера да проучи възможностите за намаление на концесионните такси за плажовете с 20-30%. Според вицепремиера Калфин ще продължат разговорите и с ръководствата на летищата за преразглеждане на летищните такси. Тепърва ще се обсъжда и възможността ДДС-то за всички туристически услуги да стане 5%. Сега то е 7% и важи само за туристическите пакети. Калфин обаче подчерта, че правителството не е склонно да променя данъците, и дори да го направи, това би станало от догодина.
Въпреки световната криза и спада на туристите засега българските курорти не смятат да намаляват цените за лято 2009. Дори напротив, „Златни пясъци“ АД предвижда повишение между 2 и 8% в зависимост от сезоните и пазарите, става ясно от отчетите на компанията, представени чрез БФБ-София.

в-к СЕГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *