Борим се за част от 70 млрд. от туризъм в Дунавския регион.

1,8 млрд. са туристите в света. Всеки ден приходите от отрасъла са 4 млрд. долара, обяви в София Талеб Рифай, генерален секретар на Световната организация по туризъм. Той пристигна у нас за среща на страните от Дунавския регион „Устойчив туризъм чрез сътрудничество с европейски фондове и инвестиции“, организирана от Министерството на туризма.

Дунавските държави приемат общо 120 млн. туристи годишно, приходите са за над 70 млрд. евро. Голяма част от туристите по Дунав обаче стигали едва до Унгария, казаха експертите. Затова България, Румъния и други страни подготвят общи проекти, за да привлекат и гости и евросредства за дунавските държави. А такива в ЕС имало много. По трансгранично сътрудничество с Румъния може да разчитаме на общо 260 млн. евро, със Сърбия на 35 млн. евро, каза Ангелкова и си пожела голяма част от тях да влязат в туризма.

За 10 г. в България има 50% ръст на туристите, заяви още Талеб Рифай. Той говори за отварянето на държави като Китай и Индия за пътувания към Европа. 52% от туристите в света идват на Стария континент. Европа обаче трябва да се приготви, че ще загуби някои пазари, тъй като с глобализацията туристът вече обикалял света. Само за миналата година 179 млн. китайци са пътували извън страна си, допълни Ангелкова. Те обаче схващат Европа като една дестинация и искали да посетят за десетина дни поне три държави.

Затова обединението със съседите за общи туристически продукти може да ни отвори огромен пазар. 179 млн. китайци изглеждат много, но са малка част от населението им, каза Ангелкова. Тя прогнозира, че у нас може да се очаква поне 5% ръст в туризма на база на статистиката до момента.

„Туризмът ни прави 12% от БВП и ако остане ангажимент само и единствено на туристическия бизнес – би било бягане от отговорност“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

На форума в София бяха и и генералните директори на ЕК Валтер Дефаа и Даниел Кайеха, министър Божидар Лукарски и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Николина Ангелкова и Талеб Рифай (вляво от кмета Фандъкова) обявиха плановете си за създаване на международна мрежа от туристически обсерватории.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *